Изучаване на чужди езици – някои необикновени и забавни начини

2

Изучаването на английски, немски, френски, турски, италиански или испански език, е нещо абсолютно необходимо в наши дни. Много често се случва втори език де не ни е достатъчен и за успешното ни реализиране в сферата на образованието и кариерата се налага да учим поне още един.

Звучи много сложно и като нещо, което „трябва“, но мащабно погледнато умението да се разговаря на английски е голямо удоволствие и богатство, което никой не би казал че е обратното.

Въпросът сега е как да се стигне до някакво ниво на говорене, което да ни позволява разговаряне по между ни, да ни забавлява по някакъв начин, и да внася смисъл в нашият живот.

Всеки веднага се досеща за езиковите курсове по английски, немски, френски, испански, италиански или турски език или пък за индивидуалните уроци по английски, немски, френски, италиански, испански, или турски език. Да, естествено. Този вид обучение, което най-често в малки групи, е някакъв стандарт, който е доказал качествата си. Но има една мъничка подробност – човек не научава всичко от тези курсове. Понякога именно важните фрази и думи, дори и произношението им идват от различни места. Като например при разговори по време на пътуване, случайна среща с чужденец, когото да упътите до някакво място, разговор в социалната мрежа и т.н.

Учените ни казват, че тогава когато изучаването е свързано с удоволствие, то тогава това което знаете остава по-трайно в паметта. Затова нека погледнем на нещата откъм веселата страна и разгледаме няколко забавни начина за овладяване на нов чужд език.

Настройката за изучаване на английски, френски, немски, италиански, испански или турски език е важна.

По-добре изобщо не се захващайте с учене, ако нямате ясна идея защо го правите. При езиковото обучение е важно да знаете целите си.
Може да изучавате чужд език заради работата си, заради образованието, заради личния си живот и т.н., но какъвто и да е стимулът, той трябва винаги да има някакъв фокус.

Друг ключов фактор е времето.

Ще бъдете изкушени от всякакви начини за бързо научаване на знания. Добре, не спорим, че те може би дават някакъв резултат. Обаче имайте наум, че това което бързо се научава, но не се прилага, се забравя толкова бързо колкото е научено. Затова учете бързо, но постоянно практикувайте тово което е научено. Експертите казват, че първите от 9 до 12 месеца са основополагащи и решаващи. Необходими са е ядро от знания и инвестиция във времето. Ако това е направено качествено, след това нещата ще потръгнат към по-добре.

Табута, разбити на пух и прах.

Едва ли някой ще отдели време да ви каже по тези неща, но е хубаво да ги запомните:

• Много хора, които се обучават имат нагласата да упражняват езика само в дадени ситуации: като например в клас, на работното място и т.н. Не делете вашият ден на епизоди с и без чуждия език, защото по този начин той винаги ще си остане „чужд“.

• Най-важното препятствие в свободното владеене на език е тогава когато го превеждате през майчиният ви език. Какво се има предвид – мислите за праскова, например. Преди да кажете думата на чуждия език, вие първо наум си я казвате на български, след това си я превеждате и след това я казвате на чуждият език. Ако искате да бъдете добри, трябва да сте като децата – те мислят в картини. Те „виждат“ това, за което се говори и директно го назовават. Т.е. представяте си праскова и направа я кажете на другият език.

• Всеки ден по малко. Тази максима може и да я чуете покрай вашето обучение. Прегърнете я. Много е важно да се упражнявате всеки ден по няколко минути като това дава трайни и по-качествени резултати от това да седнете веднъж или два пъти в седмицата и за по половин час да се мъчите над учебника.

• Грешките винаги учат. При децата не е такъв проблем, но при възрастните винаги е трудно.  Няма как да знаете нови знания, особено език, без да сгрешите. Преглътнете този факт. Приемете, че това е нещо нормално и се отпуснете. Този е може би най-важният от съветите. Сигурно ще звучите смешно, ще си чекнете устата, ще се потите над правописа и граматиката. Обърнете всичко като на шега и се забавлявайте.

След тази тези неща вече сте готови за веселата част. А именно как да изучаваме нов език в ежедневието и това да ни е приятно.

1. Филмите – изпробвайте това да ги гледате без субтитри. Това ще е едно положително изживяване, ако дори имате и ниво А1 или А2 по английски, немски, френски, турски, италиански или испански език. Ако такава липсват или тепърва ще ги градите, няма проблеми. Гледайте филми със субтитри. Потапянето в чуждият език става най-напред със слушане. В някои методики това го пасивно учене. Харесайте си забавен сериал или комедиен филм. Записвайте често срещаните фрази, проверете ги и се опитайте да казвате във вашите изречения. Ако опитате в рамките на няколко дни новото словосъчетание така, то бъдете сигурни, че дълго ще го помните.

2. Радиото – слушайте радио на чуждият език, който изучавате. Освен песни или разговори по радиото, опитайте се да напишете текст за песен на чуждия език. Дори и само няколко реда могат да се превърнат в голям сях, а и дълго ще си ги тананикате. Бъдете смели и пишете разнообразни рими на езика който учите.

3. Храната и езика – Следващия път когато отидете на ресторант, не взимайте българското меню. Бъдете по-смели и поръчайте на чуждият език. Притеснявате от говоренето, а това е един от начините да го преодолеете. Ако сте срамежлив, започнете с рецепта, написана на съответния език, която да приготвите вкъщи. Когато отивате до магазина за да купите продуктите, напишете списъка на езика, който изучавате.

4. Направете настройките на телефона си на езика, който изучавате. Опитайте се да ползвате  вашият мобилен телефон, когато той е на режим с чуждия език. По този начин ще научите над 100 думи. Можете да си свалите и забавна апликация или игра. Ако сте начинаещи, изберете детска игра. Там думите ще са по лесни.

5. Социалните мрежи – харесайте група във фейсбук, следете някоя известна личност в туетър например, гледайте видео в YouTube. Напишете вашият статус на езика, който изучавате, включете се в различни дискусии. Точно там е мястото да се изявите смело. Намерете приятел, който също изучава езика, който и вие изучавате. С него постоянно си пишете и взаимно си коригирайте грешките, нека има градивна конкуренция.

6. Новини, клюки, забавления – обичате да четете в интернет пространството за звездите, различни неща свързани със забавления или пък да четете последни новини. Разгледайте чуждите сайтове. Ако сайта е на тема, която обичате, то тогава ще ви бъде приятно и лесно. По този начин новите думи ще остават по-дълго в паметта ви. За перфектно произношение гледайте филми, вместо да четете. Наблюдавайте как точно се произнасят отделни звуци и после ги упражнявайте, като ги казвате. Имитирайте хора, на които това е майчиният език.

7. Четете вицове и анекдоти– много е приятно, когато говорите на английски, немски, френски, турски, италиански или испански език и разбирате хумора.  Различните народи имат различни начини, за да изразяват своят хумор. Това се дължи на исторически факти, социална среда, привички и традиции. Като се запознавате се с вицовете и смешките, вие учите и за културата и историята на страната, чиито език изучавате

8. Говорете сам на себе си – ще ви се стори, че това е пълна лудост, но това съвсем  не е така. Да се отпуснете да говорите поне пред себе си на езика е голяма крачка напред. Докато си приготвяте обяд например, докато се къпете и т.н. каквато и да е дейността ви – описвайте я с думи. По този начин използвате различни думи, според създалата се ситуация, както и свиквате да се слушате как звучи гласа ви на даденият език. Ако допускате грешки, то някой няма да ви се смее или да ви съди за това.
Изпробвайте тези съвети. Може би покрай тях ще ви дойде музата и ще пробвате още нови нестандартни методи за учене на език.