Английски, немски, френски, турски и други чужди езици – да ги научим в движение

avatar-8

Ще ви запозная с някои мобилни приложения за изучаване на английски, немски, френски, италиански, испански, турци език и други чужди езици.

В днешно време владеенето на чужд език е повече от важно, а изучаването на английският език си е много задължителен. Но дори да оставим на една настрана лошата българска образователна система, изучаването на чужд език не винаги е толкова лесно особено тогава когато се налага обучението да се провежда спешно и са ви необходими поне основни знания в тази област. Какво да направим обаче, ако не разполагаме с никакво време или пари за посещаване на курсове по  чужди езици?

Отговор точно на този въпрос, дават съвременните технологии а именно различните онлайн и софтуерни платформи. А най-хубавото нещо е, че точно с модерните и достъпни за всички мобилни приложения, можете да научите  чужд език в удобно за вас време и „направо“ навсякъде, та дори и автобуса. При това по доста увлекателен и интересен начин. А в случай че се чудите какво точно имам в предвид, в следващите няколко реда ще ви разкажа за няколко мобилни приложения и услуги за изучаване на чужди езици, които могат да допренесат изучаването на немски език например до истинско забавление.

Платформата Duolingo

Duolingo е една от най-известните онлайн услуги за научаване на чужди езици от самото начало, която ви предлага да избирате от различни опции в зависимост от стартовия език на интерфейса. Програмата на всеки курс е изградена под  формата на „дърво от постижения”. За да преминете на следващо ниво, е необходимо да съберете определен брой точки, които ще ви се дават при правилни отговори на тестовите въпроси. За да се изпълнят поставените ви задачи разполагате с няколко „живота”, които ги губите ако правите на грешки. При направата на три грешки всичко трябва да го започнете отначало. Услугата има и някои социални функции, с помощта на които можете да сравните своите постижения с други потребители и да се похвалите с вашите успехи си в социалните мрежи.

Логическата структура на курсовете също е подобна на горната. Започва се с изучаването на думите, след това плавно се преминава към граматиката и по-сложни упражнения като произнасяне на думите, преводи, четене и правопис. В процеса ви на изучаването  на езика системата сама ще се настройва спрямо вашето ниво от знания, наблягайки най-трудните упражнения.

За разлика от много други онлайн платформи за обучение, Duolingo е напълно безплатна. Това произлиза от факта, че компанията, която я я разработила печели от текстовите преводи на Интернет съдържание, които потребителите правят в рамките на упражненията. Затова не трябва да се изненадвате, ако системата ви предлага за превод разни текстове, които не са спрямо вашето ниво.

Мобилната версия на тази платформа Duolingo има също така и пълната функционалност на основния сайт, като работи доста добре. Въпреки, че не се поддържа на български език, и следвало да я похвалим за функцията й за разпознаване на речта. Ако Duolingo има някакъв минус, той е в това, че изучаването на чуждият език е фокусирано повече върху изучаването на правилата на езика, отколкото върху говоренето. От друга страна пък, този метод е много подходящ както за хора, които сега изучават езика, така и за тези които искат сериозно да го усвоят, а също така и за по-напредналите ученици. Но за тези, които не искат да навлизат особено много в тънкостите на езика, по-подходящ може да се окаже някоя друга платформа.

Платформата LinguaLeo

LinguaLeo е още една доста известна услуга за изучаване на английски език, а в Google Market именно това приложение е лидер в раздел „Образование”. И това не е никак случайно. За да мотивира ползвателите на платформата, тя използва принципите на онлайн играта, в която след преминаването през различни нива вие печелите „фрикаделки”, това са точки опит, с които трябва да нахраните лъвчето Лео. А то е постоянно гладно, така че трябва да се храни винаги, за да ви дава възможността от  нови знания. Обучението тук започва с първоначален тест, който служи за определяне на вашето текущо ниво от знания.

Тази услуга включва няколко раздела, като всеки от тях съдържа няколко определени задания. В раздел „Джунглата” например се намират материалите за произношение и четене. В раздел „Курсове” има избор от различни упражнения и видеоуроци. Раздел „Тренировки” позволява да се избират начини за запомняне на думите. Най-интересният раздел е разделът „бридж”, в който трябва да произнасяте правилно написаните на картите думи и да отгатвате казаното от отсрещният човек. В раздел „Савана” пък можете да упражните своето  разговаряне на английски език с вашите приятели и да следите техните постижения.

В края на всеки учебен раздел потребителят преминава през серия от различни упражнения. Правилните отговори осигуряват „нахранването“ на Лео, а при завършването ви на пълния курс по английски език получавате определен сертификат, който при желание от ваша страна можете да си го разпечатате. Услугата като цяло е безплатна, но за да имате пълен достъп до всички нейни ресурси трябва да закупите „Златен статус”. Дори и с неговото закупуване обаче много курсове също изискват допълнително заплащане.

Мобилните приложения на LinguaLeo са различни в различните операционни системи и дават достъп само до упражненията за запомняне на думи, до граматическите задания, а нещата свързани с произношение и четене ги няма.

Като цяло платформата LinguaLeo е подходяща за ползватели, които имат ниво А1 по английски език. Ако нивото ви по английски е „над средното”, тази платформа може да бъде необходима само за поддържане на формата.

Платформата LingQ


Това е още една интересна платформа, около която също се е сформирала общност. Тя разполага с доста добра основа от онлайн уроци и има голяма библиотека. Въпросната услуга има доста мобилни клиенти за Android и iOS, като приложенията й ви дават възможност да четете и слушате различни текстове на английски език.

Една специфичност на тази програма е възможността за създаване на т.нар. Ling-ове. В случая Ling е избрана от вас някаква непозната дума, която при повторна поява в нов текст ще се откроява с някакъв цвят в зависимост от сложността на запаметяването й. Въпросният начин можете да определите напълно сами, като задавате определен рейтинг на думата, който започва от 1 и стига до 5. Лошото обаче е, че в безплатната й версия броят на създаваните от вас Ling-ове е много ограничен. Освен че премахват това ограничение, платените версии на услугата дават възможност също така и за разговори с професионални учители по английски език и проверка на писмените ви задания от експерти. Ако все пак пък имате късмет, можете да се срещнете с много полиглоти и ентусиасти, които да ви помагат просто така на добра воля при изучаването на езика.

Ако и вие искате да изучавате английски език в курс по английски език и да изучавате езика, като бъдете обучавани от професионален преподавател можете да посетете: www.fatibg.com/цени-и-график-курсове

Ако искате да изучавате английски език в частни или онлайн уроци по английски език, като бъдете обучавани от страна на професионален преподавател по английски моля посетете: www.fatibg.com/индивидуални-уроци

За всякаква информация свързана с  изучаване на чужди езици моля посетете: www.fatibg.com