Изучавайте английски, немски, френски, испански, турски, италиански или друг чужд език, ако имате нужда от работа

1

Дали сте забелязвали, в колко от обявите за работа не се изисква да знаете английски език? Това е само в една много малка част от общото количество оферти за работа. И не само това. За много голяма част от обявените работни позиции се изисква владеене на повече от един чужд език. И от тук следва изводът е, че ако искате да бъдете конкурентноспособни на пазара на труда, би било много добре да знаете повече от един чужд език.

С идването на различни международни компании на българският пазар на труда търсенето на хора, които трябва да владеят чужди езици, се увеличава. Владеенето само на един чужд език вече не е рядкост и не се счита за предимство, а по-скоро за необходимост. Затова всеки един език, който знаете във Ваша полза при търсенето ви на работа.

Колкото повече чужди езици знаете, толкова по-добре

Когато търсете работа, максимата на Мечо Пух „Колкото повече – толкова повече“ е валидна. Колкото повече чужди езици знаете, имате толкова повече възможности за работа или за по-добра работа ще имате. Ще можете още какво да предложите в сравнение с много други кандидати за посочените работни позиции, които не владеят изискваният език или владеят само един чужд език.

Трудовият пазар не се стеснява само до Вашето търсене на работа. Предлагането на нови работни места също е важно. И именно в този случай изучаването на английски, немски, френски, турски, испански или италиански език само ще е във ваша полза. По този начин ще имате по-голям избор. Ако знаете още един допълнителен чужд език ще отговаряте на изискванията на повече работодатели и следователно ще можете да си намерите по-бързо работа. С навлизането на чуждестранни инвеститори на българският пазар се увеличава търсенето на хора, които владеят работните езици в различните компании. Освен разговорен английски език, за Вас ще бъде в плюс ако знаете и „родния“ език на компанията. Ако това например е немска компания – със сигурност ще имате предимството ако говорите немски език. В случай, че владеете още един чужд език – толкова по-добре. Вие ще се окажете още по-ценен и важен кадър. Дори и към настоящият момент да не се налага Вашите знания да влязат в употреба, то не се знае дали в някакъв бъдещ момент, фирмата няма да има нужда от човек, владеещ този език. И точно тогава Вие ще станете много ценен кадър.

В случай, че си търсите нова работа, тогава отново изучаването на нов чужд език ще Ви бъде от голяма полза. Отново се връщаме към възможността за избор. Колкото повече знания и компетенции предложите, в това число и чужди езици, толкова повече опции ще има за Вас на пазара на труда. С ползването ви на още един език ще увеличите броя на предложения за работа, на чиито изисквания отговаряте.

Може би Ви е позната една  такава ситуация: четете някаква обява за работа, позицията която търсят е точно тази, която искате, отговаряте на всички изисквания, с изключение на едно и то е че не знаете втори чужд език. Със сигурност, ако това Ви се е случвало, Ви е и познато неприятното чувство от тази ситуация. А какъв е извода? Извода е, че пречката между Вас и желаната работа е изучаването на английски, немски, френски, италиански, турски или испански език.

Изучаването на нов език е нещо позитивно, както и да го погледнете

Нека да обобщим всичко – знанието ви на нов език ще Ви даде следните положителни неща:

  • Ще отговаряте на изискванията на по-вече обявените работни позиции.
  • Във връзка с горепосоченото ще имате много по-голям избор при търсенето ви на работа.
  • Ще можете да кандидатствате за различни позиции, за които до този момент не сте кандидатствали, защото не сте отговаряли на изискването да знаете даденият чужд език

Трябва да знаете, че усъвършенстването на вашите знания и умения, както и добавянето на нови такива, ще Ви направи много ценен кадър. Накратко казано вие ще имате повече какво да предложите на вашият работодател като по този начин ще изпъкнете пред много хора, които търсят работа. Това важи с пълна сила и за ученето на нов език.

Представете си например, че  днес някой човек с Вашата професионална квалификация и умения, като Вашите, започне да изучава нов чужд език. И нека този човек е достатъчно трудолюбив и самодисциплиниран, който гони целите си, какъвто, може би сте и Вие. След около една година по същото време най-вероятно и двамата ще си търсите работа в една и съща област. Тогава този, същият, който е започнал да учи днес, ще може да добави към автобиографията си например ниво А1 по английски, немски, турски, френски или италиански език. Другата година именно този човек ще може да кандидатства в много повече фирми, отколкото Вие. Догодина, когато се явите на интервю за работа за една и съща позиция, този човек вече ще има предимство пред Вас. Затова хубаво се замислете дали знаенето на нов чужд език трябва да бъде пренебрегвано.

Освен ясното предимство, което ще Ви даде изучаването на нов чужд език на трудовият пазар, то о друга страна може да ви достави удоволствие и да бъде едно интересно занимание. Изучаването на нов език е „навлизане“ в един нов свят. То ще ви запознаете с нова култура, което винаги е интересно. Ще имате реалната възможност да научите още нещо. Това внася допълнително разнообразие в нашето еднообразното ежедневие. Изучаването на нов чужд език, като ново занимание, ще бъде нещо ново и  непривично. Дори само заради разнообразието, което ще Ви даде ученето на нов език, си струва да започнете да го изучавате. Освен това новият език ще Ви разкрие много нови неща – било то самото богатство и специфики на езика или пък културата, свързана с този език. Това са все неща, до които няма как да се докоснете по някакъв друг начин.

Въобще не се замисляйте дали да изучавате нов език било то в индивидуални уроци по английски, немски, френски, турски, испански или италиански или пък в курс по английски, немски, френски, турски, италиански или испански език . Насочете вашите мисли към това кой точно нов език искате да научите.

Ако и вие искате да изучавате чужд език моля да се свържете с нас на телефон 0899 884630 или да кликнете тук.