Защо трябва да знаем чужди езици?

защо трябва да знаем чужди езици

В днешната ни статия ще си поговорим за това защо трябва да знаем чужди езици. Сигурни сме, че в причините, които ще ви разкрием тук, ще откриете своята собствена мотивация!

Да започнем с един известен анекдот: На едно кръстовище си стоят двама полицаи. Спира кола, от която излиза някакъв чужденец. Той започва да ги пита: Sprechen Sie Deutsch (Говорите ли немски?), а те гледат странно… Do you speak English (Говорите ли английски?) – реакцията пак е същата, опитите с испански и италиански също са неуспешни. Чужденецът се ядосва, затваря гневно вратата на колата и си тръгва. Полицаите започват да си говорят: Колега, нашите шефове защо не вземат да ни изпратят на някой курс по чужди езици… Видя ли, човекът пита, пита… Не можахме да му отговорим… Другият полицай мълчи и след малко отговаря с патос: Той… човекът, като говори толкова езици, оправи ли се?

Най-вероятно този виц е забавен. В същото време е поучителен. Нека да разгледаме тази ситуация от другата страна. Представете си следното. Попадате в някоя чужда страна, загубвате се и питате първия срещнат човек. Но не можете да установите контакт с него, защото никой не знае какво казва или пита другият. Да, може би, хората могат да се разберат и с жестове. Това ще е вярно, но само донякъде. Невербалната комуникация, е колкото и полезна, толкова и вредна. Мимиките и ръкомаханията са като думите. Тоест те почти винаги имат повече от едно значение и могат да бъдат възприети не с посланието, което искаме да отправим.

 

Какъв е изводът от това?

Питате се защо трябва да знаем чужди езици? Първата причина вече я посочихме. Разговарянето на майчиния език с чужденец може да ви спести ред неприятности, ако се върнем към по-горния пример. Ще припомним още един факт – комуникацията е винаги двупосочен процес. Вие също може да бъдете полезни на някого или той на вас в даден момент.

Всъщност, говоренето на английски, немски, френски, турски, италиански, испански или друг език има и съвсем прагматична страна. Живеем в свят с много различни култури и езици, а древната максима „Езиците са прозорец към света” вече е станала „Добрите лингвистични способности железни врати отварят”. Това важи не само за случая, ако искате да живеете в чужда страна. България отдавна е част от глобалния свят.

Ето защо много хора, които предлагат работа, изискват отлично знание на поне един чужд език. Точно заради това Езиков център „Фамете“ предлага курсове и индивидуални уроци по английски, немски, френски, турски, италиански и испански език. Ние ще ви бъдем полезни в намирането и на по-добра работна позиция. Дори ако Вашата настояща или бъдеща работа не е пряко свързана с чужди езици – всяко едно знание е инвестиция, която винаги се връща многократно.

 

Още една история:

Започнахме с  един виц… А сега ще ви дадем основателен аргумент, който разкрива това колко е важно да владеете чужди езици. Търговец от периода на Българското Възраждане, да го наречем Петър, е решил да учи цигански език. Заради това свое желание, той е станал обект на подигравки от страна на неговите близки.

Обаче „най-добре се смее този, който се смее последен”, казва една българска поговорка. И нашият Петър доказал истинността на тази народна мъдрост. Една нощ той замръкнал в една пещера и в просъница чул как на цигански език трима души, които са го видели, решили по пладне да го ограбят и убият. Търговецът разбрал думите на хората и последвала бърза и адекватна реакция. Той си е плюл на петите и останал жив и здрав. Тази история за пореден път посочва ценността на това да знаем дори и в случая чужд език. В същото време тази история ни кара да си зададем още един важен въпрос:

 

Какъв чужд език да уча?

Безспорно фаворитът между езиците е английският език. Защо обаче този език ни е толкова необходим? Та нали китайският език се говори от най-малко 2 милиарда човека? Отговорът може да се намери най-малко в три факта.

Първият факт е, че говоренето на английски език в сравнение с други по известни езици е относително лесен. Вторият факт се дължи на това, че живеем в един глобален свят, където високите технологии определят много неща от нашето ежедневие. Масовото налагане на английския език, който се говори във Великобритания, САЩ, Канада и други страни, идва точно с компютрите. Използването му в тази област се дължи и на още един факт. В английския език няма знаци, както например в турският ‘‘ö‘‘ или във френския ‘‘é‘‘.

Светът е разнообразен и той не говори само един език и това е факт. Ето защо, не трябва да знаете само един чужд език. Перфектният английски, който е съчетан с отлично владеене на езика на Гьоте и/или Зола, безспорно ще увеличи вашите шансове за успешно кариерно развитие. Именно заради това при нас може да се запишете както на индивидуални уроци по английски, немски, френски, турски, италиански или испански език, така и на групови курсове.

 

Как да стигна до перфектното ниво?

Въпросът е много логичен и основателен. „Отговорът е скрит някъде там”. Нека да перифразираме израза от известният американски сериал „Досиетата Х”. Всъщност разкриването на загадката обаче не е толкова заплетено, както е във филма. Има една елементарна дума. Тя се нарича постоянство.

Нека да си послужим с една метафора. Ходите на фитнес и/или пазите диета. Отивате в спортната зала, бягате по пътечката, след това минавате на велоаргометъра, гладиатора и използвате другите уреди… Потите се, подобрява ви се кръвообращението, мускулите се разтягат и започвате да дишате по- спокойно и по-дълбоко, особено ако сте пушач. Поради някакви независещи от вас причини следващата тренировка е чак след месец два. Имате някакъв резултат, но той е само временен и се получава така нареченият йо-йо ефект. Или ако използваме други думи, усилията, които се положили не си заслужават.

Заради това процесът по овладяването на дадения чужд език, а и всичко друго, трябва да е бъде постоянен, и непрекъснат. Само тогава може да получи, желания от Вас ефект. Точно заради тази причина ние предлагаме курсове по английски, немски, френски, турски, испански и италиански език на различни нива, за да можете да подобрявате Вашите компетенции и да имате все по-голяма и по-голяма увереност в знанието на един или друг език.

 

В заключение:

Може би някой ще попита: „Добре де, през прозореца към света виждам само перспективи за кариерно развитие, но не и нещо, което ще е полезно за самия мен?”. Знанието на чужд език е нож с най-малко две остриета и при това в най-добрия смисъл. Още при вашето обучение ще разберете, че знанието е сила. Ще започнете да четете оригинални книги, да разбирате различни текстове на песни и да гледате филми без какъвто и да е превод. Ще можете да извикате „Най-накрая!”. Именно заради това ученикът, независимо от неговата възраст, трябва да бъде напътстван от нашите учители, които водят нашите курсове.

Ако тези причини защо трябва да знаем чужди езици са били достатъчни да ви мотивират… И искате да се запишете на чужд език, Езиков център „Фамете“ предлага езикови курсове по английскинемскифренскитурскииспанскииталианскируски и гръцки език. Освен това предлагаме индивидуални и онлайн уроци. Свържете се с нас за повече информация! Очакваме Ви!