ПОЛЗИ ОТ ИЗУЧАВАНЕТО НА ЧУЖДИ ЕЗИЦИ

ползи от изучаването на чужди езици

В новата ни статия ще ви разкрием няколко ползи от изучаването на чужди езици. Нека ги видим заедно!

В днешно време, изучаването на чужди езици се е превърнало в голяма необходимост. Почти всеки знае английски език. Без този език е трудно да си намериш дори и работа, не можеш да общуваш с хората от чужди държави, да прочетеш някои правила например, да гледаш чужди новини… И това съвсем не е пълният списък. Дори тези, които не го използват, поне са се опитвали да го учат като малки в училище и имат някаква бегла представа за този език.

Когато попиташ някого, защо учи чужд език, отговорът обикновено е „Защото ми трябва в работата.“ Може, разбира се, да чуете и други изказвания, като – за училище, за пътуване или просто ей така. А замисляли ли сте се някога за ползите, които изучаването на чужди езици ви носи в личен, психологически, та дори и здравословен план? Или пък не вярвате, че има такива? Само че, учените от почти всички държави по света вече са доказали, че изучаването на чужд език е полезно за вашето здраве.

Изучаването на чужди езици е нужно и колкото повече езици знаете, то толкова по-добре. А ето и някои от причините, заради които си струва да започнете да изучавате чужд език:

 

Владеенето на друг език разширява вашия кръгозор

Заедно с думите и граматическите правила се изучават и културата на дадената страна, нейната география, нейната литература, нейната национална кухня… Също така особеностите на хората, живеещи в държавата или в страните, в които се говори езика, който изучавате. Музиката на чуждия език става много по-разбираема, можете да гледате филми без превод и субтитри, да четете книги с оригинален текст. А ако изучавате английски език например с група в езиков център, ще се запознаете с нови и интересни хора. Така може да намерите не просто единомишленици, а и истински приятели.

След като приключите с изучаването на езика, може да се явите на изпит за международно признат сертификат, което ще ви даде възможност да си намерите нова и интересна работа.

 

Изучаването на чужди езици ще ви открие един свят на нови занимания и нови увлечения

Започвайки да изучавате испански език например, може да се запишете на уроци по латиноамерикански танци или да решите да танцувате танго. А докато изучавате френски език, може да се научите да приготвяте най-популярните френски специалитети.

 

Когато пътувате в чужбина, ще бъдете доста по-уверени в самите себе си

Една от най-хубавите ползи от изучаването на чужди езици е самоувереността, която то придава. Ще ви е по-лесно да се разбирате с всички хора. А и на всеки чужденец му е приятно, когато някой говори на родния му език. Това се цени във всяка една страна.

 

Учейки чужд език, развивате уменията си да разговаряте

Когато разговаряме на български език, ние практически никога не се замисляме за граматиката, с която образуваме изречението, или за мястото на ударението. Всичко става просто така автоматично, доколкото основната ни цел е да отправим някакво съобщение към човека, с който разговаряме.

Когато се опитвате да пишете или да говорите на чужд език, вие се концентрирате върху словореда, върху системата от граматични времена и правила или върху частите на речта. Разбирайки по какъв начин се построяват изреченията в италианския например, вие изведнъж осъзнавате, че и в българския език има структури и правила и започвате да говорите много по-правилно и по-разбираемо. Има една мисъл на Гьоте, която гласи: „Този, който не знае чужди езици, не знае нищо и за родния си език“. И тази мисъл е много вярна.

 

Ученето на чужд език помага да възприемате по-добре това, което чувате

Проучване на университета Northwestern в Америка показва, че хората, които владеят поне два чужди езика, могат по-лесно да отделят човешкия глас от страничните шумове. Това повишено внимание помага по-добре да се концентрирате върху това, което казва вашият приятел, началникът ви или пък събеседник. По друг начин казано, умението да слушате и да чувате е безценен навик, който обаче си има реална парична съизмеримост. Ето защо това е още една от най-хубавите ползи от изучаването на чужди езици.

 

Докато изучавате чужд език, вие ставате по-изобретателни и по-конструктивни

Когато разговаряте на чуждия език, вие се намирате в процес на постоянно търсене. В родния език думите и фразите се събират в изречения, без особени усилия от ваша страна. Построяването на изречения или изказвания на чужд език изисква много по-голяма съзнателност. Изучаването на чужд език повишава трите основни елемента на изобретателността, а именно свободата на изказа, гъвкавостта и оригиналността на вашето мислене.

 

Ученето на чужд език е и лекарство срещу стареенето

Много често сравняват мозъка с мускулите – в смисъл такъв, че те трябва да се поддържат, чрез различни физически упражнение или усилия. Изучаването на чужд език изисква запомняне на голямо количество неща, а това означава, че упражнявате вашия мозък. Хората, които знаят два или три чужди езика, могат да се похвалят с отлична памет.

Много хора се колебаят дали си струва да започнат да изучават чужд език. Например на някого му харесва турски, японски или пък гръцки. Естествено се появява мисълта, защо да учиш един език, след като той не е „търсен“ извън границата на страната, в която се говори, и следователно няма къде да го използваш. Веднага изхвърлете тези мисли от вашата глава. Първо, няма как да знаете кои и какви знания ще ви потрябват след пет или шест години. Може да ви предложат работа в Турция или да имате възможност да се запознаете с любимия си гръцки изпълнител. Второ, дори езикът да не ви трябва в работата, то тогава го изучавайте заради самите себе си. Защо да не гледате филмите в оригинал, без да ви трябва преводач или субтитри, за да разберете хумора на героите в тях, например.

И още един въздействащ фактор – нашият мозък може да научи много повече езици, отколкото сте си и помисляли. Ние сами се ограничаваме, мислейки, че повече от два чужди езика ще направят само „каша“ в нашата глава. Например, в Швейцария има четири официални езика и това  са немският, френският, италианският и ретророманският и много от жителите  на тази страна знаят и четирите езика плюс английски език.

 

В заключение:

Какъв език ще изучавате, решавате самите вие. Дали ще е френски език, за да четете Дюма в оригинал… Дали руски, за да се забавлявате с чудесните комедийните сериали… Или испански, езика на великолепния Лионел Меси – няма абсолютно никакво значение. Просто направете първата крачка. Останалото е желание, старание и много упражнения. А може би вече знаете един език? Какво чакате, започвайте да учите следващия такъв!

Ние от Езиков център „Фамете“ можем да ви помогнем в това ваше начинание. Предлагаме курсове по английски, курсове по немски, курсове по френски, курсове по турски, курсове по испански, курсове по италиански, курсове по руски и курсове по гръцки език.

А телефоните за връзка с нас са: 0899 884630 или 0893 910700