Полезно изучаване на чужди езици – как и защо?

полезно изучаване на чужди езици

Полезно изучаване на чужди езици – защо всъщност е полезно и как ни помага? За това ще говорим в днешната ни статия.

Едва ли някой ще се изненада, че в днешния мултикултурен свят с пълна сила важи това, че изучаването на чужди езици е ключът към успеха. За това не е странна една наскоро публикувана официална статистика. В нея се казва, че все повече европейци, които са на средна възраст, започват да изучават непознати до този момент за тях чужди езици. А голям процент от тези хора дори го правят чрез онлайн обучение.

Онлайн обучение по чужди езици

То е предпочитано от все повече хора, които са в по-зряла възраст, тъй като има много предимства. Ето и някои от тях:

– Не е нужно да излизате от дома, офиса или от зоната си на комфорт, за да започнете Вашето обучение;
– Уроците могат да бъдат провеждани тогава, когато искате, така че да не пречат на другите Ви ангажименти;
– По време на преподаването се използват различни улесняващи преподаването инструменти – като интерактивна бяла дъска и т.н. Те значително спомагат и за усвояването на материала;
– Онлайн обученията са сравнително по-евтини като цена в сравнение с обикновените курсове по английски, курсове по немски или курсове по френски език например, които предлагат различните фирми;
– Много майки, които са вече в майчинство, държат да продължават да работят върху своето образование и да се самоусъвършенстват. Те откриват онлайн уроците по чужди езици като нещо, което ще им бъде от голяма полза и занапред в тяхната кариера.

 

Освен като начин за придобиване на нови знания, на това полезно изучаване на чужди езици може да гледате и като на грижа за развитието на Вашето психическо здраве. Учените отдавна са казали, че то носи много ползи за състоянието на мозъка на по-възрастните индивиди:

Полезно изучаване на чужди езици, защото увеличава обема на мозъка

Когато се учат чужди езици, мозъкът в буквалния смисъл на думата става по-голям. Има множество проучвания, които са се съсредоточили върху мозъка на професионалните преводачи. В тях се обсъжда факта, че сивото им вещество е с доста по-голям размер от този на хората, които не знаят чужди езици.

 

Полезно изучаване на чужди езици, защото подобрява паметта

Учените отдавна са потвърдили, че когато се занимавате с изучаване на чужд език, вие започвате да помните като слон. Запомняте по-добре каква е последователността на случилите се събития… Смятате много по-добре наум… Четете много по-добре… Подобрява се ориентацията Ви в непознати места… Запомняте поставените задачи за изпълнение през деня, без да е нужно да се записват в тефтера и т.н.

 

Полезно изучаване на чужди езици, защото подобрява концентрация

Тези, които знаят повече чужди езици, развиват навика да обръщат по-голямо внимание на всеки един детайл… Да отделят важните от неважните неща, при приемане на непозната информация и по-дълго време да остават концентрирани върху това, което са започнали. Това са все умения, които обикновено изчезват с увеличаването на възрастта.

 

Развива се възможността за правене на няколко неща наведнъж

Доказано е, че мозъкът на хората, които знаят няколко чужди езика, може да се концентрира върху няколко неща паралелно. Също така, по този начин се улеснява значително процесът от преминаването от едно към друго коренно различно нещо. Съхранява се и умението за решаване на логическите задачи.

 

С изучаването на чужди езици рискът от алцхаймер намалява

Знаете ли, че голяма част от възрастните хора, които се занимават с изучаване на чужд език, не развиват алцхаймер, дори и да имат предпоставки за това? Според специалистите невро-психолози усилената умствена дейност ако не предотвратява напълно, то поне забавя развитието на тази болест. Други полезни занимания са реденето на пъзели и решаването на математически и логически задачи. Лекарите казват, че профилактичният ефект в тези случаи е много по-силен от традиционните медикаментозни терапии, които се прилагат за алцхаймер.

 

А ако искате да поставите началото на едно полезно изучаване на чужди езици, Езиков център „Фамете“ предлага езикови курсове по английскинемскифренскитурскииспанскииталианскируски и гръцки език. Освен това предлагаме индивидуални и онлайн уроци. Свържете се с нас за повече информация! Очакваме Ви!