Правила при изучаване на чужди езици

правила при изучаване на чужди езици

В тази статия ще ви разкрием някои важни правила при изучаване на чужди езици.

Бенни Люис е полиглот от Ирландия. Той знае 12 езика и изобщо няма намерение да спира да изучава чужди езици. Бенни е написал страшно много материали за изучаване на нови чужди езици и е разработил няколко методологии и програми. В скорошна своя публикация тай дава 12 съвета как човек може да научи чужд език в максимално кратко време. А ето ги и неговите правила при изучаване на чужди езици:

 

#1 Учете новите думи по правилния начин

Съвсем не е необходимо да знаете всички думи в един нов за вас език. Истината е, че дори и повечето от нас не знаят всички думи на български език. Например, в английския език често 67% от текстовете се състоят от 300-400 думи, които се повтарят.

Такава съвкупност от най-използвани думи има във всеки друг чужд език. Достатъчно е само те да се знаят, за да разбирате основните фрази и несложните текстове.

Едно от най-важните правила при изучаване на чужди езици е научаване на нови думи и фрази с помощта на по-рано подготвени картички с написани думи. Нужно е те да се гледат в случайна последователност през определен период от време.

 

#2 Стремете се да научите думите, които си приличат

Сродните думи – това са тези думи, които са сходни на думи от българският език и имат еднакво значение на езика, който изучавате. Например, във френския, испанския, португалския и италианския език има много думи, които приличат на тези в английския език.

В много езици има думи с еднакви корени. Те могат малко да се различават в изписването, но на вас ще ви се наложи да се „постараете“ да не обръщате такова внимание на тези малки разлики.

 

#3 Разговаряйте по Skype / Facebook с хора на езика, който искате да научите

Ако ползвате Skype / Facebook или друга подобна платформа, можете да поговорите с някого от Америка или от всяка друга точка по света. Да намерите човек, за когото родният език е например немски не е толкова трудна задача.

Има много сайтове, където можете да намерите човек, който да ви помага с чужд език. В замяна на това пък вие ще му помагате в изучаването на вашия майчин език, а именно на българския. Или пък можете да намерите преподавател, който ще се ангажира с вас срещу определена сума.

 

#4 Спестявайте пари – повечето неща са безплатни

Има множество много добри и напълно безплатни ресурси, които ще ви помогнат в изучаването на чужд език. Най-важното е да не губите мотивация!

 

#5 Никога не е късно да започнете да изучавате нов език

Най-разпространеното заблуждение е следното – „Аз съм твърде възрастен, за да се науча спокойно да говоря на език, който не знам“. В нито едно изследване никога не е откривана връзка между намаляване на способностите за изучаване на езици и увеличаването на възрастта на индивида.

Има само обща тенденция за намаляване изучаването на чужди езици от хора в по-зряла възраст, която в голяма степен зависи само и единствено от външни фактори.

 

#6 Измисляйте си асоциации

Зубренето наизуст никак не е достатъчно. Измисляйте асоциации за новите думи – с тяхна помощ ще ги запомняте много по-ефикасно. Разказвайте на себе си забавна и запомняща се тема, която се асоциира с дадената дума, и скоро тя ще стане част от вашия речниковзапас.

 

#7 Приемайте своите грешки

Не се страхувайте да разговаряте. Проблемът е в това, че вие никога няма да успеете наистина напълно да научите един език. Той не е нещо, което да можете да знаете или да не знаете, а е средство за комуникация. Езиците не трябва да се учат наизуст – те трябва да се използват практично.

 

А ако искате да поставите началото на едно полезно изучаване на чужди езици, без значение на каква възраст сте,  Езиков център „Фамете“ предлага езикови курсове по английскинемскифренскитурскииспанскииталианскируски и гръцки език. Освен това предлагаме индивидуални и онлайн уроци. Свържете се с нас за повече информация! Очакваме Ви!