ТОП 10 полезни думи на испански език, ако пътуваме в Испания

думи на испански език 1

Ако се подготвяте за вълнуващо приключение в Испания, познаването на няколко ключови думи на испански може да подобри изживяването ви. Има думи, които могат да ви помогнат да се ориентирате безпроблемно, докато пътешествате през оживени градове, старинни села и зашеметяващи пейзажи! Нека заедно се потопим в първите 10, които трябва да знаете, за да положите основата на едно незабравимо испанско приключение!

 

ТОП 10 полезни думи на испански за пътуване в Испания

 1. Hola

  „Hola“ означава „Здравей“ и е думата, с която може да поздравявате местните с топлота и дружелюбие. Използвайте я щедро и гледайте как вратите към нови приятелства и преживявания се отварят.

 2. Gracias

  „Gracias “ е универсален израз на благодарност, а казването на тази дума ще ви спечели усмивки. Използвайте я, когато ви предлагат помощ, сервират ви вкусни специалитети или ви дават съвети кои очарователни места в града да посетите.

 3. Por favor
   Учтивостта е много важна, независимо къде се намирате. „Por favor“ означава „моля“ и добавя нотка учтивост към молбите ви. Употребявайте я, независимо дали поръчвате любимата си паеля или молите за упътване до най-близкото фламенко шоу, например.
 4. ¿Dónde está…?

  „Къде е…?“ е вашето спасение, когато изгубите посоката в оживен испански град. Независимо дали търсите най-близката метростанция или емблематични забележителности, тази фраза ще ви помогне да откриете пътя.

 5. Playa

  Мнозина обожават и посещават слънчевата Испания заради… плажовете! „Playa“ означава плаж, а с великолепното крайбрежие на Испания, познаването на тази дума може да ви помогне да откриете скрити заливи и девствени брегове.

 6. Baño

  „Baño“ е думата, която трябва да запомните за онези спешни моменти, в които трябва незабавно да намерите тоалетна.

 7. La cuenta, por favor

  След вкусно хранене е необходимо да поискате сметката с учтив жест. Следните думи на испански:„La cuenta, por favor“ уведомяват сервитьора, че сте готови да платите и да продължите към други испански изкушения.

 8. Ayuda

  Ако някога се окажете в трудна ситуация и имате нужда от помощ, „ayuda“ е думата, която трябва да използвате. Тя ще ви свърши работа, независимо дали сте се изгубили в многобройните улички на Барселона или имате нужда от помощ с багажа си.

 9. Buenos días / Buenas tardes / Buenas noches

  Използвайте „buenos días“ (добро утро), „buenas tardes“ (добър ден) или „buenas noches“ (добър вечер) в зависимост от времето на деня, за да поздравите.

 10. Adiós

  Накрая на своето пътуване ще се наложи да кажете „adiós“ (чао/довиждане) на Испания. Разделете се с усмивка и запазете спомена за прекрасните преживявания, които сте имали. Кой знае? Може да се върнете по-скоро, отколкото сте предполагали.

 

Заключение

Въоръжени с тези 10 най-полезни думи на испански, вие сте готови да се впуснете в магическо пътешествие из Испания, където всяко „hola“ отваря врати към незабравими приключения.

И тъй като говорим за изучаване на испански, защо не издигнете езиковите си умения на следващо ниво в Езиков център „Фамете“? Без значение дали сте начинаещ или искате да усъвършенствате уменията си, нашите преподаватели предлагат курсове по испански език и индивидуални уроци по испански език. Присъединете се към нас и отключете вратите към безкрайни възможности!

¡Buen viaje! (Приятно пътуване!)