Как да уча сам чужд език?

как да уча сам чужд език

Питали ли сте се „Как да уча сам чужд език?“… С развитието на новите технологии, самостоятелното изучаване на чужд език отдавна не е тема табу. Днес все повече се увеличава броят на хората, които предпочитат сами вкъщи да учат нов език, но много от тях скоро се сблъскват с два основни проблема. Единият е свързан с придобиването на езикова компетентност (учебници, методики и т.н.), а другият е в областта на психологията.

В тази статия ще ви дадем отговорите на въпроса „Как да уча сам чужд език?“:

 

1. Създайте си психологическа мотивация

Скритата мотивация, която подтиква човек да се заеме със самостоятелното изучаване на даден език, може да бъде както най-мощното му предимство, така й най-голямото препятствие по пътя към усвояването му. За това трябва постоянно да си задавате въпросите: “Защо уча това?”, “Трябва ли ми наистина?” и „С какво точно ще ми помогне занапред?“. Поставете си крайна цел, а на новия език гледайте като на най-силното ви средство за нейното постигане.

И ако вече сте сигурни в захващането си с тази нелека задача и вътрешната ви мотивация ви тласка напред, то ще ви дадем още няколко съвета, с които самостоятелният ви процес на учене да бъде по-ефективен!

 

2. Изберете индивидуален подход

Ако се чудите „Как да уча сам чужд език?“, изберете индивидуалния подход! Става дума именно за онзи индивидуален подход, за който всяка реклама на езикови курсове говори. Трябва сами да изберете онези техники на обучение, които ще окажат най-голям ефект във вашия случай. Пробвайте различни, докато достигнете до правилните. Защото именно вие сте тези, които познавате най-добре себе си и знаете своите силни и слаби страни.

 

3. Разделете изучаването на езика на части

Една добра стратегия при изучаването на чужд език, която помага в 99% от случаите, е да разделите овладяването му на части. С други думи – занимавайте се отделно с граматиката, отделно с лексиката, отделно с произношението, отделно с четене, отделно със слушане и т.н. По този начин съзнанието ви по-лесно ще се научи да различава компонентите на новия език.

 

4. Използвайте фоносемантика

Още един важен метод, на който трябва да обърнете внимание, е свързан с фоносемантиката – със способността да “виждаме” думите. Тоест, когато в даден текст срещнете непозната дума, не бързайте веднага да я търсите в речника, дори и контекстът да не може да ви помогне да се сетите за нейното значение. Самата й форма може да свърши тази работа. Постарайте се да приемете убеждението, че думите си приличат фонетично и могат да бъдат сравнявани и по този признак – почти всяка една дума произлиза от друга и двете най-често запазват приликата си във фонетичен аспект.

 

5. Преписвайте и превеждайте

Много често се получава така, че човек научава много думи, но когато те са свързани в изречения, той не може да схване техния смисъл. За това ви препоръчваме метода на преписването на книжки – по този начин ще свикнете с езика и вече граматиката и лексиката му няма да ви изглеждат толкова далеч една от друга.

Другият ефективен метод (и може би най-популярният) е преводът. Започнете първо с един абзац, след това с една страница, после още една и така смисълът на прочетеното бавно, но сигурно ще започне да се проявява като стара снимка.

 

6. Четете речници

Още един метод, който можете да опитате, е да вземете един речник (не по-малко от 20 000 думи) и да започнете да го четете като художествена литература. Все ще запомните нещо ново или ще поправите това-онова в знанията си, а много от думите ще се запомнят и от само себе си.

 

7. Превърнете изучаването на езика в свой навик

Постоянството е онова, което отличава успешните хора от останалите. За това се опитайте да превърнете ученето на чужд език в част от вашето ежедневие, да си създадете езиков навик, който можете да практикувате винаги, независимо дали сте болни, изморени, щастливи или лудо влюбени.

 

Езиков център „Фамете“ може да ви помогне в изучаването както на чужди думи, така и в изучаването на чужди езици. Ако искате да научите чужд език, Езиков център „Фамете“ предлага езикови курсове по английскинемскифренскитурскииспанскииталианскируски и гръцки език. Освен това предлагаме индивидуални и онлайн уроци. Свържете се с нас за повече информация! Очакваме Ви!