32 съвета как да изучавате немски език бързо и ефективно

21

Немският език не се учи само в училищата и на специализираните места. Доста хора разчитат единствено на тях и резултатите им не са особено добри. Начините и местата за изучаване са неограничени и ако искате да научите немски по най-бързият и ефикасен начин, тогава трябва да спазвате долупосочените съвети: 

1. Според мен най-важният съвет е да не се страхувате да правите грешки например когато правите разговори на немски език. Бъдете уверени. Само тези, които могат да ви помогнат да поправите грешките си, когато ви чуят че ги правите.

2. Обгради се с изцяло с немски. Заобиколи се с немско говорящи хора, където ще можете да учите пасивно. Най-добрият начин да изучавате английски, немски, френски, турски, испански, италиански, руски или гръцки език е като говорите.

3. Правете упражнения се всеки ден. Съставете си учебен план. Решете колко време от седмица да прекарвате в изучаване и се придържайте към това време. 

4. Кажете на семейството си и приятелите си за учебният ви план. Накарайте ги да ви подкрепят в изучаването и не допускайте да ви пречат.

5. Винаги упражнявайте четирите основни умения, а именно четене, писане, говорене и слушане. Трябва да работите и върху четирите вида, за да се развивате.

6. Направете си тетрадка с нови думи, които да изучавате. Използвайте тези нови думи и изрази в изречения. 

7. Може да използвате думи за деня вдясно от текста. Всеки ден ще получавате нови, често използвани думи и фрази.

8. Заучаването наизуст е един от най-честите способи за речникова подготовка за тест. Това е добро упражнение но само краткосрочно, защото често информацията за тестовете се забравя.

9. Разберете кога изучавате чужд език по-добре.

10. Ще научите думите и  изразите по-лесно и ефективно ако се опитате да ги запомните в дадено изречение.

11. Планирайте да се явите на изпит или тест. Ще видите, че учите много по-добре, когато се подготвите за дадено нещо.

12. Казвайки това по-добре е не да учите за теста, а да мислите за това, което ще направите след като научите свободно английски език на добро ниво. Трябва да бъдете достатъчно мотивирани.

13. Задайте си дългосрочните ви цели. Работете върху постигането им.

14. Задайте си и краткосрочни цели и се награждавайте, когато постигнете някоя от тях.

15. Изградете си атмосфера в която искате да учиш, не защото така трябва, а защото ви харесва и ще ви бъде забавно.

16. Размишлявайте върху това кое ви влияе добре в изучаването на чужди езици. Анализирайте начините си на учене според вашето  усещане.

17. Разберете изучавате нещо учиш по-добре. Може да бъде на някое уединено място или с група.

18. Потърсете помощ от другите! Ако не разбирате нещо попитай някого за разяснение и съвет. Може да бъде преподавател, съученик или просто някой приятел.

19. Винаги преразглеждайте наученото. Отделете време да прегледате какво сте научили преди.

20. Лоша идея е да учите повече от 30-40 минути без никаква почивка. Почивайте си постоянно.

21. Не бързайте прекалено много да преминете към другото ниво. Съсредоточете се върху нивото на което сте.

22. Гледайте филми и слушайте новини на компютъра вместо по телевизията. По този начин ако не сте разбрали нещо ще може да го превъртите, за да го чуете отново и отново.

23. От друга страна пък гледането на телевизия ви предизвиква да слушате внимателно, за да чуете информацията правилно от първият път. Това е добър начин за по-напредналите.

24. Четете книги. Можете да го направите. Ще се почувствате прекрасно след това.

25. Четете книги за деца. В тях думите и фразите са по-лесни и значението на думите, които не знаете лесно се разбира от контекста.

26. Вестниците са едно добро място да откриете пасивна конструкции. Изчетете цялата статия и вижте дали можете да откриете някакви пасивни изречения.

27. При четене не се притеснявайте, ако не разбирате всяка една дума. Винаги можете да се върнете и да проверите значението й.

28. Ако не разбирате значението на дадена дума, вижте думите около нея. Те ще ви подскажат значението им. Опитвайте се да познавате значението от контекста.

29. Мислите върху това кое отнема повече време да се подобри, когато нивото ти е доста високо. По принцип имаме най-голям напредък докато още сме в начално ниво. Ако нивото ви е добро, не си мислите, че изведнъж си спрели да учите. Просто напредъкът ви е по-малко забележим.

30. Изучете корена на думите. Те ще ви помогнат за отгатвате тяхното значение.

31. Когато изучавате нови думи мислете за всички форми на думата: Beautiful, че е прилагателно, beauty, че е съществително име, beautifully, че е наречие.

32. Научте представките (dis-, un-, re-) и надставките (-ly, -ment, -ful). Това ще ви помогне да разберете значението на думата.

Ако и вие искате на научите чужд език то тогава вижте нашите курсове по английски, немски, френски, турски, испански, италиански, руски и гръцки език или звъннете на телефон 0899 884630 или на 0893 910700