ТОП 15 полезни фрази и изрази на немски език, ако пътуваме в Германия

изрази на немски

Ако планирате пътуване до очарователните улици на Германия, овладяването на няколко основни фрази и изрази на немски език може да направи пътуването ви доста по-приятно.

От езиков център „Фамете“ идваме на помощ, за да ви преведем през някои ключови немски изрази, които ще ви помогнат да се ориентирате в красивите градове и да се свържете с местните жители на съвсем ново ниво.

Е, готови ли сте да се впуснете в неповторимата немска култура, без капка притеснение?

 

ТОП 15 полезни фрази и изрази на немски език, с които да покорите Германия

 

Поздравете и проявете учтивост:

Да започнем с основите! Когато влизате в кафене или магазин, топлото „Guten Tag(Добър ден) е идеалният начин да поздравите хората. Ако искате да бъдете малко по-небрежни, можете да изберете „Hallo“.

Учтивостта е много важна, така че не забравяйте „Bitte(моля) и „Danke(благодаря), за да изразите своята благодарност.

Auf Wiedersehen (довиждане) пък използвайте, когато се разделяте с някого.

 

Ориентиране:

Придвижването в нов град и то на чужд език може да изглежда напълно непосилно, но не се страхувайте!

Ако се нуждаете от помощ и напътствия, за да стигнете до своя хотел или пък до някоя забележителност, то използвайте Wo ist…? (Къде е…?) или „Wie komme ich zum … ?(Как да стигна до …?).

Познаване на фрази като „Wo ist die U-Bahn?(Къде е метрото?) или „Wie komme ich zum Bahnhof?(Как да стигна до гарата?) ще ви помогне да получите напътствия, за да стигнете до обществен транспорт, в случай че ви е нужен.

 

Поръчка на храна и напитки:

Немската кухня е наслада, а да се отдадете на местните деликатеси е задължително.

Когато сте в ресторант или кафене, уверено поискайте меню с „Die Speisekarte, bitte(менюто, моля). Ако сте вегетарианец или имате ограничения, не забравяйте да кажете „Ich bin Vegetarier(аз съм вегетарианец) или уточнете нуждите си с „Ich habe Allergien(имам алергии).

 

Фрази при пазаруване:

Разглеждането на местните пазари и бутици е фантастичен начин да се потопите в културата. Когато пазарувате, използвайте фрази като „Wie viel kostet das?(Колко струва това?) и „Ich nehme das(ще го взема).

Използвайте Haben Sie es in einer anderen Farbe? (Имате ли го в друг цвят?), за да намерите онова, което предпочитате.

 

Извънредни ситуации:

Подготовката за спешни случаи е от основно значение. Ако попаднете в трудна ситуация, е важно да знаете как да поискате помощ.

С израза Wo ist das nächste Krankenhaus? (Къде е близката болница?) може да потърсите близко болнично заведение.

Hilfen!“ пък е вик за помощ. Не забравяйте, че в случай на опасност, трябва да се свържете със службите за спешна помощ – набирането на „112“ ще ви свърже с полицията, линейката или пожарната.

 

Заключение

С тези изрази на немски език ще подобрите пътуването и изживяването си в Германия. Добре е да знаете, че немците високо оценяват усилието да научите основни фрази на техния език и ще ви съдействат във всяка ситуация. Така че, загърбете притесненията, че не говорите перфектно и не разбирате всичко. Забавлявайте се и създайте специални спомени в страната на Бах и Бетховен!

В случай че желаете да опознаете още по-добре езика и да заминете с богат речник от фрази и изрази на немски език, то в езиков център „Фамете“ предлагаме отлично обучение чрез курсове по немски език и индивидуални уроци по немски език.

Езиков център „Фамете“ ви желае вълнуващо пътуване и множество приятни преживявания!

Tschüss von uns или иначе казано: Чао от нас!