Разговорен френски език – няколко стъпки

разговорен френски език

Няма да говорим надълго и нашироко за нуждата от добър разговорен френски език. Сигурни сме, че сте от хората, които обичат да пътуват постоянно, да срещат различни хора, да се наслаждават на новото и различното. А това е възможно с помощта на един добър разговор и то на един от най-говорените езици в света – френския.

Почти всички, които използват интернет и новите медии, са част от поколението, „закърмено“ с английска реч. Но и френският не е за подценяване. Да, вярно е, че изучаването на френски език и допира с този език започва почти в ранна детска възраст. Но истината е, че крайните резултати не са особено добри. В България едва 10 % от хората се справят някак си с френския, а процентът на хората, които свободно правят разговори на френски език, е много по-малък. Приблизително същите цифри имат и другите балкански страни, като това изключва единствено Гърция и Хърватия. Там се залага на по-големия брой туристи в тези страни и нуждата от разговори с чужденците.

На какво се дължи този нисък процент от хора в България с добър разговорен френски език? Отговорите са съвсем стандартни: липса на разговори, непостоянно упражняване на разговорния френски, неадекватни начини на преподаване и изучаване на езика. Как тогава да подобрим собствения си разговорен френски език? Съществуват различни начини и методи, сега ще ви представим някои от тях:

 

За по-добър разговорен френски език: никога не превеждайте мислено от един език на друг

Понякога, когато се изразяваме трудно на чужд език, това произлиза не толкова от липсата на достатъчно богат речников запас, а от непрекъснатата нужда да се прави превод от единия език на другия. Този процес е много изморителен за нашите мозъци. Освен че изисква доста време, вътрешният превод слага спирачка на разбирането и изразяването, поради това, че концентрацията е раздвоена. А крайният резултат е „спъване“ на разговорния френски език.

 

Мислете на френски

Изключително полезно упражнение е мисленето на френски. Започнете с нещо обикновено, като например преди да заспите или докато сте в автобуса разкажете си наум на разговорен френски как е преминал работния ви ден. Направете си план за утрешните задачки, измислете си например ситуация, в която трябва да убедите някого в нещо.

Упражненията наум са изключително полезни за всички, които желаят да подобрят своя разговорен френски език. По този начин не само се активира речниковият ви запас от думи и фрази, който вече знаете, но и си давате сметка кои думи точно ви липсват.

 

Репетирайте постоянно

Така, както известните френски актьори и актриси са репетирали пред огледалото своите превъплъщения, така и вие можете да упражните своя разговорен френски очи в очи със себе си. Застанете пред огледалото, изберете си тема за разговор и в рамките на няколко минути разкажете на себе си интересна тема. Именно така ще можете буквално да чуете кои думи и фрази са ви трудни. Повторете всичко колкото пъти е нужно, докато сами се похвалите.

Ако нямате възможност да посещавате курс по френски език, имайте впредвид че има немалко приложения в интернет, които ще ви помогнат да усъвършенствате вашето произношение. Упражняването на глас с или без огледалото срещу вас задължително трябва да се прави поне два-три пъти седмично, ако искате да дадете тласък на своя разговорен френски език. Увеличавайте постепенно времето на разговори, опитайте се да говорите поне до половин час на ден.

 

Усъвършенствайте речника си по разговорен френски език

Вече имате голям набор от думи и фрази, които използвате в различни ситуации. Но за да подобрите своя разговорен френски, опитайте се да разширите думите, които знаете в различни области и теми. Не се ограничавайте единствено с думите, които са ви необходими на работа. „Гмурнете се“ в различни теми, дори и рядко срещани или невъзможни във вашето ежедневие. Навярно вече се питате какви могат да бъдат те?

Например: разходка с колело, което нямате; лична среща с ваш супер романтичен/практичен/интелигентен/обикновен приятел; неприятна контузия на крака и болка в колената. Трябва да обясните на детето си, на френски разбира се,  как точно се прави изваждане на трицифрени числа, а също и таблицата до 100. А защо не как се приготвят кексове и различни видове супи.

 

Сменете тактиката, ако искате да подобрите вашия разговорен френски език

Забравете за ученето на дума по дума. След като сте преминали ниво А1 и А2 по френски език, не си губете времето просто с научаване на отделни нови думи по френски. Вместо това, преминете към научаване на цели фрази и изречения, стигайки до различни разнообразни фрази.  В един момент ще разберете, че няма как да разберете смисъла на казаното, като си превеждате дума по дума.

Идеален начин за подобряване на разговорния френски език е да научите наизуст фразите, които се използват доста често в ежедневието.

 

Подгответе се според дадената ситуация

В случай че знаете с какъв човек ви се налага да разговаряте на френски, независимо дали е във връзка с работа или не, можете да се опитате да предположите какъв ще бъде вашият разговор, за какви неща ще говорите и да репетирате мислено различни ситуации и посоки на разговора. Естествено, че може въобще да не се стигне до това, което сте заучили наизуст. Но самото упражнение ще ви улесни и ще „развърже“ вашия език, а вашият разговорен френски със сигурност ще стане много по-добър.

 

Качественият разговор предполага добро разбиране на човека или хората, с които разговаряте

Представяте ли си разговор, в който си „изпявате“ идеално научените изречения и фрази… А човекът, с който разговаряте, ви гледа все така учудено и сякаш не ви разбира? Не е нужно веднага да си мислите, че сте направили грешки, че сте се изразили неправилно или пък, че произношението ви е много лошо. Недоумението може да се дължи на това, че този, с когото говорите, е подхванал една тема, а вие започвате да му говорите нещо съвсем различно. И причината не е защото неговата тема не ви е интересна, но просто защото не сте го разбрали правилно. Ето такъв разговор е наистина изключително труден.

Така че, част от упражненията за подобряване на вашия разговорен френски език се падат и на разбирането. Тоест, нужно е да слушате постоянно, най-малко по 20-30 минути радио или телевизия. В интернет можете да намерите различни видео разговори, целта на които е именно упражнение на разбирането на френска реч.

И ето, че като се въоръжите с постоянство, търпение и много разговори, можете да постигнете чудесно ниво на вашия разговорен френски. Следвайте посочените по-горе съвети и споделете вашия напредък!

За тези, които нямат особена самодисциплина, можем да препоръчаме нашите курсове по разговорен френски, които са основани на индивидуалните нужди и предпочитания. Нашите телефони са 0899 884630 или 0893 91700! Ние ще ви срещнем с преподавателя, който ще направи всичко възможно, за да подобри вашия изказ, вашето произношение, ще обогати вашия речников запас с помощта на много упражнения и много практика. Очакваме ви!