Няколко прости метода за изучаване на чужд език

9

Един от най-често задаваните от страна на курсистите ни въпроси е как да учат по-ефикасно. Освен това днес е изключително трудно да посветим много време на едно странично занимание а именно изучаването на чужд език. Ето защо ще ви предложим да потърсите най-добрите трикове за изучаване заедно.

Като познаваме своите нагласи и качества обаче, можем бързо да изберем успешен начин за себе си. Един чудесен метод към изучаването на чужд език е спрямо паметта, която имаме.
Има няколко основни групи хора, и съответно курсисти или ученици, според най-услужливия тип памет. А ето ги и тях.

  1. Визуалната памет


Хората с най-силно развита визуална памет са много добри физиономисти. Те обикновено запомнят по-добре думи, фрази и цветове.
Доста често могат да си спомнят по-лесно как изглежда например страницата в учебника, отколкото какво пише на нея.
Как този тип хора да учат?
Този тип учащи най-добре запомнят визуално кодираните неща. Добри резултати при тях дават например различни схеми и таблици, разлепените из къщи цветни листчета, рисунки, brain maps. Всички тези похвати трябва да имат една много важна особеност – цветовете, защото те стимулират мозъка им да определи нещата като важни.

  • Асоциативна памет


Хората със силно развита такава памет запомнят различни елементи след като осмисляне връзките между тях. Асоциативната памет се основава повече на разбирането на логическите неща, отколкото на механичното запомняне на нещата.


Как този тип хора да учат?

Тази памет предполага създаване на връзки между отделните думи, фрази и граматиката. Голям помощник на хората с този вид памет е етимологията – това е наука за произхода на думите и значението на различните корени, суфикси и префикси. Разбира се, това не означава, че за да запомним нещо винаги да носим със себе си някакъв речник. Можем да си създадем наши асоциации – например да оприличим материала, който искаме да научим, на някой друг, който познаваме; да сравним звученето на думите с някой друг език, който знаем; да си създадем малки рими, чрез които да запомняме всичко по-лесно.

  • Слухова памет


Хората с отлична слухова памет започват да говорят чужди езици доста бързо. Те са надарени със способността да чуват, запомнят и да могат да възпроизведат фразите и думите почти веднага. Те нямат нужда да носят със себе си тетрадка и да записват своята програма, само достатъчно е да им кажете кога и къде и те никога няма да забравят.


Как да учат?


От гледна точка на изучаването на английски, немски, френски, турски, италиански или испански език, тези хора са родени да се „потопят“ в ака да се каже в езиците. Ако сте от хората със силно развита такава памет, то на Вас са Ви достатъчни няколко дни в Турция например, за да можете да запазите вашият хотел за следващата си почивка там. Проблемите при този тип обучаеми идват, когато дойде моментът чутото да бъде поставено в структура – да обосноват граматиката или да я обобщят. Можете да ползвате вашата способност да запомняте бързо слухово като слушате от музиката на страната и/или като записвате вашият глас, докато обяснявате сам на себе си сегашно времена глагола например и след това слушате записите постоянно.

  • Механичната памет


Доста хората с добре развита механична памет. Това са учениците, които първи научават стихотворенията и уроците по литература в училище и прилежно си пишеха редовете с новите думи по немски език. Тези ученици запомнят, като възпроизведат множество пъти материала-цел.


Как те да учат?


Ако имате добре развита механична памет, хубаво е да й се отдадете без каквото и да е колебание. Естествено, че може би  нямате много време да пишете по една страница с всеки нов елемент, така че можете да приложите същият начин като хората с добра развита слухова памет – да се запишете на телефона си, докато говорите това което искате да научите или да запомните и постоянно да го слушате.

  • Кинетичната памет


Ако не Ви свърта на едно място докато се опитвате да си научите новите думи например, то Вие вероятно имате силно развита кинетична памет. Хората с този тип памет обикновено са доста активни. За тях е доста трудно да стоят дълго време на едно място и с удоволствие участват в разиграването на различни диалози и сценки в урока. Когато тези хора са под напрежение и стрес, обикновено излизат на разходка или да потичат.


Как да учат?


Тази вид памет позволява голямо разнообразие от трикове за научаване. Могат да започнат като създадат асоциация между движение и дума, например вдигам лявата ръка = εγώ (аз), вдигам дясната = είμαι (съм). Когато запомнят асоциацията движение-дума, то тогава нека да направят комбинация от движения и за нула време ще запомнят материала, който искат да научат. „Хореографиите“ могат да бъдат страшно много и да включват най-различни движения, които са удобни за самите вас. Можете също да излезете на разходка например и при всяка една стъпка с десният крак да си припомняте един елемент, при всяка стъпка с левият крак – друг.

Естествено е, че всички ние имаме повече от един тип памет в различни комбинации и различно съотношение, така че горепосочените начини могат да бъдат комбинирани по най-различни начини.
Най-важното, което трябва да запомним за изучаването е, че то не е обвързано с някакво определено място и време – то се случва винаги, всеки ден и непрестанно. То е в звуците, в гледките, в думите (независимо от чуждият език), в асоциациите т.е. навсякъде около нас.
Така че отворете мислите си, пристъпете навън и се отдайте на изучаване на чужди езици!

Ние можем да ви помогнем в изучаването на чужди езици като се запишете в нашите курсове по английски, немски, френски, турски, италиански или испански език или пък се свържете с нас на телефони 0899 884630 или на 0893 910700.