Как да научим немски език бързо?

как да научим немски език бързо

Как да научим немски език бързо?

Това е един от най-честите въпроси, които нашите курсисти задават, при записването си в курс по немски език или в индивидуални уроци по немски език. Но отговорът на този въпрос трудно може да бъде сведен до едно изречение. Затова ще се опитамe да ви кажем някои от най-важните съвети и насоки, които ще ви помогнат по-бързо да напреднете в изучаването на немски език.

 

Определете вашите цели

Когато започнете с уроците по немски, е важно да определите точно за какво ви е нужен този език. Вашата цел до голяма степен определя и какъв ще бъде подходът в обучението. Не е все едно и също дали учите за забавление, обща култура, или искате да живеете, работите или учите в немско-говоряща държава.

 

Определете нивото си

Преди да започнете да изучавате немски език, трябва да определите точното ниво на вашия чужд език към момента. Това ще ви помогне да работите систематизирано в заглаждането на пропуските и надграждането на знанията. Като казваме нива обаче, е добре е вие да бъдете наясно и с това колко са вашите нива според Общата европейска езикова и дали наистина реално ги покривате. Така че, когато определите  своята цел правилно, ще концентрирате усилия само в онова, което ви е най-необходимо и полезно. Сега ще ви представим и нивата според Общата европейска езикова рамка:

А1 – Имате много малък капацитет от думи. Използвате само проста граматика и образувате прости изречения, за да опишете някакво място, да опишете хора или да общувате при някаква необходимост.

А2 – Можете да разбирате и използвате най-често използвани думи, да четете не сложни текстове, книги и други неща от ежедневието като списания например. Можете да говорите в ежедневни ситуации и да обменяте информация само по познати неща.

В1 – Можете да разбирате основната информация от радио- и телевизионни предавания и текстове, съдържащи ежедневни и професионални думи. Справяте се с повечето ситуации при пътувания или ежедневието, използвайки немски език.

В2 – Разбирате, когато слушате или четете дълги текстове със сравнително думи и аргументация. Може да общувате свободно и непринудено по широк кръг от въпроси, както говоримо така и писмено.

С1 – Разбирате много дълги изказвания, дори когато логическите връзки в тях само се подразбират. Разбирате сложни литературни текстове. Използвате езика с лекота и ефикасно за социални и професионални контакти и можете сами да създавате доста добри текстове.

С2 – разбирате с голяма лекота всякакви текстове и разговори, като можете да участвате без трудности в дискусии от всякакъв характер. Изразявате се напълно свободно, като свободно владеете всякакви разговорни и идиоматични изрази.


За повече подробности във връзка с тези езикови нива, както и във връзка със сертификати по английски, немски, френски, турски, италиански или испански, можете да се свържете с нас на телефон 0899 884630 или да видите тук: www.fatibg.com/контакти

 

Не пренебрегвайте както граматиката, така и думите

Немският език, както английският език и френският език днес са особено популярни навсякъде. Ежедневният ни досег с тях  често ни кара да пренебрегваме някои от компонентите им като не толкова важни.  Но нека се върнем към немския език. Това, че дори без да сте учили, разбирате простички думи и фрази, в никакъв случай не означава, че сте готови например да преминете към А2 ниво. Граматиката на този език трябва да се изучава постепенно и с натрупване. Ако не знаете основата на този език, няма върху какво да надграждате и подобни усилия рано или късно са обречени на пълен провал.

Но в същото време, не трябва да съсредоточавате вашето внимание само върху граматиката и да забравите да учите нови думи. Дори да знаете много добре граматиката и словореда, ако не ползвате достатъчно думи, няма да може да се изразите дори и елементарно.

 

Слушайте и се постарайте да говорите от самото начало

Дори да сте напълно начинаещ, не се паникьосвайте, когато вашите учители започнат да говорят на немски език още в първия час. Те със сигурност ще успеят да направят така, че да разберете онова, което ви казват. Но дори и да не разбирате това, което е казано на немски език, то това, че ви говорят, ще ви помогне да свикнете с езика и неговите обичайни конструкции и словоред. Това много ще ви помогне и за в бъдеще, когато вече сами започнете да образувате изречения. Затова възползвайте се от всичко, а защо не и самите вие да се тренирате, като слушате радио или гледате телевизия.

Правете същото и когато говорите. Не се притеснявайте, а просто говорете. Да, всички много добре знаят, че нямате достатъчен капацитет от думи или не знаете много граматика и най-вероятно ще правите много грешки. Но ако започнете всичко още в самото начало, ще преодолеете своя страх. А след това ще преодолеете и езиковата бариера. Освен това, докато пробвате и грешите, многото повторения и поправки ще ви помогнат да запаметите вярното. След това ще ви е много по-лесно да разговаряте, без постоянно да мислите кое граматическо време да използвате например.  Вие ще говорите просто по инстинкт.

 

Отделяйте достатъчно време

Ако сте решили наистина да научите езика, приемете това предизвикателство на сериозно и му отделете достатъчно време. Не може да очаквате, че само посещенията в учебният час са ви достатъчни, за да напреднете с езика. Създайте си система за работа в къщи. Например всеки ден по един час говорете и не допускайте отклонения. Дисциплината е много важна за ефективния резултат. Колкото повече време отделяте за говорене на немски език, толкова по-бързо ще постигнете напредък.

Накратко казано – поставете си точна цел и я следвайте безприкосновено, без да губите усилия в неща, които са извън нея. Например, ако вашата цел е да говорите и разбирате на над средното ниво, за да се чувствате по-комфортно при различни пътувания или случайни срещи с хора, които говорят на немски език… Изберете като своя цел ниво В1 и го допълнете с разговорен курс, който да ви помогне да използвате наученото. Не отивайте към по-високо ниво преди да сте затвърдили знанията си в настоящото.

Ако искате да учите или да работите в чужбина, ви е необходимо минимум ниво В2 или С1. Учете постоянно и не пренебрегвайте нито един компонент на езика. В противен случай няма да можете да се достигнете целите си и няма да можете да говорите, пишете или разбирате добре.

 

В заключение за това как да научим немски език бързо?

Както споменахме, на въпроса „Как да научим немски език бързо?“ няма точен отговор. Колко бързо това ще се случи, зависи изцяло и само от вас. Колкото повече време отделяте, толкова по-бързо ще напредвате. Но внимавайте да не прекалите, защото ще се получи обратният ефект. Именно затова намерете начини да направите заниманията си по немски език приятни и увлекателни. Слушайте радио, гледайте телевизия, четете разнообразни книги или се регистрирайте във форуми, в които се пише и комуникира на немски език. Ако си падате например по картините, се регистрирайте във форуми, в които се обсъждат именно тези неща, за да можете на воля да използвате своя немски език.

И никога не забравяйте – всяко едно нещо започва от първата крачка. А ние от Езиков център „Фамете“ сме тук, за да ви помогнем да я направите!

Какви са курсовете по немски език, които предлагаме, може да видите тук https://www.fatibg.com/курсове-по-немски-език или да се свържете с нас – тел.: 0899 884630; или да напишете своето запитване като кликнете тук: www.fatibg.com/контакти