КУРС ПО НЕМСКИ ЕЗИК – КАК ДА ЗАПАЛИМ ИНТЕРЕСА НА ДЕТЕТО

2

Немският език като първи или втори чужд език би бил много полезен за децата, но те много рядко имат желание да правят точно това, което е правилно за тях. Създаването на полезни навици е една от най-трудните задачи, с които се срещат родителите, затова взехме решение да направим тази статия, в която да ви запознаем с различни полезни неща във връзка с изучаването на немски език .

Вижте нашите съвети от нашите учители по английски, немски, френски, турски, италиански, испански, гръцки и руски език, които ще ви помогнат да накарате детето ви да започне с желание да изучава чужд език:  

1. Играйте заедно на игри на немски език

Децата учат постоянно в своето ежедневие, без дори да има нужда от намесата на родителите си например. Един от най-сигурните начини, с които да направите лесно изучаването на немски език за вашето дете е като го накарате да играе на различни игри.

Заедно можете да играете на известни игри, в които трябва да се правят разговори на немски език и по този начин ще ги накарате да учат езика по начина, по който изучават българският език .

2. Четете книги на немски език

Четенето на книги е от голямо значение за изучаването на езика по лесен и добър начин. Повечето деца не биха имали нищо против, че езика, на който родителите им четат е различен от българският език, защото за малчуганите е по-важен целият ритуал с четенето, а не толкова самата четене. По тази причина можете да се възползвате от това и да помогнете на детето ви да научи още няколко думи или изрази и най-вече да се научи да слуша и разпознава различните немски думи.

Четенето на книги с картинки от своя страна допълнително помага на детето, защото освен, че слуша, също така и  разглежда картинки и прости текстове, което пък от своя страна го кара да повтаря думите и да задава различни въпроси, свързани с картинките.

3. Пейте заедно песнички на немски език

Песничките са прекрасен начин да насърчат вашето дете да учи немски език. След няколко слушания на някоя песен то много лесно започва да пее – първоначално някои запомнящи се изрази и припева, но постепенно започва да научава все повече и повече думи и изрази.

4. Разговаряйте на немски език

Разговарянето на немски език ще създаде у детето някаква рутина, така и някаква увереност и ще му помогне да мисли и говори на немски език. Най-добре е да му говорите често и за малко, отколкото да говорите по-рядко, но дълго време. За малките деца разговори от по 5-10 минути са напълно достатъчни.

5. Учете заедно немската граматика

С по-малките деца не е нужно стриктно да се учи граматиката. По-важно е те да слушат и възприемат, за да могат в една по-късна детска възраст да говорят правилно и всичко да се случва по естествен начин.

6. Гледайте заедно детски филми и повтаряйте различни изрази

Почти всяко едно дете обича да гледа интересни и занимателни детски филми – дали са игрални, дали са анимационни без значение то обича да ги гледа. Гледайки филми на немски език и повтаряйте заедно запомнящите се изрази на любимите им героини. Това ще помогне на детето да научи много нови думи и да са бъде щастливо, че само разбира какво си говорят любимите му героини от филма.

7. Рисувайте и казвайте имената на предметите на немски език

Децата обичат да творят, а подобни неща могат да се използват както, за да развиват своята фантазия, така и за да понаучат някоя и друга дума на немски език. Рисувайте къщички, топки, колела, цветя и слънца – децата обичат да рисуват всичко, което знаят и виждат постоянно.

8. Използвайте ежедневните неща от живота, за да практикувате немски език

Вкъщи можете да се възползвате от ежедневните неща, за да помогнете на вашето дете по-лесно да научи думи от немски език. Говорете думи докато го обличате, докато го къпете във банята, докато играете на игри, докато пазарувате в магазина или се разхождате някъде из града или планината.

Кои думи и изрази трябва да учат децата още от самото начало?

Помислете за интересите на вашето дете – за това какво му харесва и какво обича да прави, за да можете по-лесно да решите с какви теми да започнете да говорите или да играете.

Все пак вижте няколко примерни неща, с които детето ви може да започне да учи немски думи и изрази:

  • Числата
  • Цветовете
  • Частите на тялото
  • Играчките
  • Дрехите
  • Храната
  • Животните (домашни любимци, селскостопански животни, диви животни)
  • Прилагателните имена (голям, малък, висок, нисък, щастлив, тъжен и др.)

Опитайте се да направите програма и да направите някои от дейностите по едно и също време и то да ги правите всеки ден – децата се чувстват по-добре и уверено, когато знаят какво да очакват. И помнете – какъвто и начин да изберете, най-важното е да се чувствате отпуснати, да се забавлявате заедно и да направите така, че ученето на немски да бъде едно приятно занимание и за вас и за вашето дете.

Ако искате да запишете своето дете на немски език в езиков център Фаме, то тогава се възползвайте от нашите курсове по немски език.