КУРС ПО НЕМСКИ ЕЗИК – КАК ДА ЗАПАЛИМ ИНТЕРЕСА НА ДЕТЕТО

Немският език като първи или втори чужд език би бил много полезен за децата, но те много рядко имат желание да правят точно това, което е правилно за тях. Създаването на полезни навици е една от най-трудните задачи, с които се срещат родителите, затова взехме решение да направим тази статия, в която да ви запознаем с различни полезни неща във връзка с изучаването на немски език .

Вижте нашите съвети от нашите учители по английски, немски, френски, турски, италиански, испански, гръцки и руски език, които ще ви помогнат да накарате детето ви да започне с желание да изучава чужд език:  

1. Играйте заедно на игри на немски език

Децата учат постоянно в своето ежедневие, без дори да има нужда от намесата на родителите си например. Един от най-сигурните начини, с които да направите лесно изучаването на немски език за вашето дете е като го накарате да играе на различни игри.

Заедно можете да играете на известни игри, в които трябва да се правят разговори на немски език и по този начин ще ги накарате да учат езика по начина, по който изучават българският език .

2. Четете книги на немски език

Четенето на книги е от голямо значение за изучаването на езика по лесен и добър начин. Повечето деца не биха имали нищо против, че езика, на който родителите им четат е различен от българският език, защото за малчуганите е по-важен целият ритуал с четенето, а не толкова самата четене. По тази причина можете да се възползвате от това и да помогнете на детето ви да научи още няколко думи или изрази и най-вече да се научи да слуша и разпознава различните немски думи.

Четенето на книги с картинки от своя страна допълнително помага на детето, защото освен, че слуша, също така и  разглежда картинки и прости текстове, което пък от своя страна го кара да повтаря думите и да задава различни въпроси, свързани с картинките.

3. Пейте заедно песнички на немски език

Песничките са прекрасен начин да насърчат вашето дете да учи немски език. След няколко слушания на някоя песен то много лесно започва да пее – първоначално някои запомнящи се изрази и припева, но постепенно започва да научава все повече и повече думи и изрази.

4. Разговаряйте на немски език

Разговарянето на немски език ще създаде у детето някаква рутина, така и някаква увереност и ще му помогне да мисли и говори на немски език. Най-добре е да му говорите често и за малко, отколкото да говорите по-рядко, но дълго време. За малките деца разговори от по 5-10 минути са напълно достатъчни.

5. Учете заедно немската граматика

С по-малките деца не е нужно стриктно да се учи граматиката. По-важно е те да слушат и възприемат, за да могат в една по-късна детска възраст да говорят правилно и всичко да се случва по естествен начин.

6. Гледайте заедно детски филми и повтаряйте различни изрази

Почти всяко едно дете обича да гледа интересни и занимателни детски филми – дали са игрални, дали са анимационни без значение то обича да ги гледа. Гледайки филми на немски език и повтаряйте заедно запомнящите се изрази на любимите им героини. Това ще помогне на детето да научи много нови думи и да са бъде щастливо, че само разбира какво си говорят любимите му героини от филма.

7. Рисувайте и казвайте имената на предметите на немски език

Децата обичат да творят, а подобни неща могат да се използват както, за да развиват своята фантазия, така и за да понаучат някоя и друга дума на немски език. Рисувайте къщички, топки, колела, цветя и слънца – децата обичат да рисуват всичко, което знаят и виждат постоянно.

8. Използвайте ежедневните неща от живота, за да практикувате немски език

Вкъщи можете да се възползвате от ежедневните неща, за да помогнете на вашето дете по-лесно да научи думи от немски език. Говорете думи докато го обличате, докато го къпете във банята, докато играете на игри, докато пазарувате в магазина или се разхождате някъде из града или планината.

Кои думи и изрази трябва да учат децата още от самото начало?

Помислете за интересите на вашето дете – за това какво му харесва и какво обича да прави, за да можете по-лесно да решите с какви теми да започнете да говорите или да играете.

Все пак вижте няколко примерни неща, с които детето ви може да започне да учи немски думи и изрази:

  • Числата
  • Цветовете
  • Частите на тялото
  • Играчките
  • Дрехите
  • Храната
  • Животните (домашни любимци, селскостопански животни, диви животни)
  • Прилагателните имена (голям, малък, висок, нисък, щастлив, тъжен и др.)

Опитайте се да направите програма и да направите някои от дейностите по едно и също време и то да ги правите всеки ден – децата се чувстват по-добре и уверено, когато знаят какво да очакват. И помнете – какъвто и начин да изберете, най-важното е да се чувствате отпуснати, да се забавлявате заедно и да направите така, че ученето на немски да бъде едно приятно занимание и за вас и за вашето дете.

Ако искате да запишете своето дете на немски език в езиков център Фаме, то тогава се възползвайте от нашите курсове по немски език.