Курс по италиански език – малки хитрини да подобрим нашият италиански

5

Подобряването на разговорният италиански език, без да има хора които говорят на италиански език  около нас е по-скоро доста трудна задача. За да бъдете сигурни, че напредвате трябва да разговаряте с някой, който знае перфектно италиански, като по този начин не само ще  преодолеете вътрешните си спирачки, но ще бъдете коригирани когато това е необходимо.

Това обаче в момента няма как да се получи, а е необходимо да говорите италиански. Какво трябва да направите? Със  сигурност не трябва само да мълчите, мълчанието е ваш враг №1, ако сте решили да подобрите своя разговорен италиански език. Затова ще ви предложа няколко лесни самостоятелни упражнения.

Винаги слушайте и повтаряйте

Повтарянето на видео- или аудио-уроци на италиански език е доказано добър метод за запаметяване на особеностите на езика, като по този начин запомняте и правилните ударения върху думите. В италианският език нерядко в зависимост от това къде пада ударението, думата придобива някакво друго значение.

Можете да ползвате и Youtube. Потърсете любим филм на разговорен италиански. В случая е важно е да има и субтитри, като най-напред изслушайте после повторете на глас, като четете субтитрите. След това премахнете субтитрите и просто повтаряйте по няколко пъти това, което чувате.

Упражнение №2 за подобряване на вашият разговорен италиански език

За някой може да прозвучи доста странно, но един от начините да разбирате какво ви говорят на италиански, е като слушате самите себе си. Когато говорите на този език, се активира вашата слухова памет, а точно тя е необходима, за да разпознаете в един следващ момент звуците, в една дума.

Разбира се, важното е при казването на думите на италиански да ги изговаряте правилно и затова идеалният начин е, ако има кой да ви чува и коригира в случай на необходимост. Така както се случва в нашите курсове по разговорен италиански език.

Упражнение №3 за по-добър разговорен италиански: винаги мислете на италиански

Най-често правените грешки при разговорен италиански се дължат на нашите мисли, които „ни говорят“ на български език. Този момент е почти непреодолим, когато става въпрос за начално ниво на изучаване на езика когато без да искаме правим в мислите си изречение първо на български език, който превеждаме дума по дума на италиански. Само че буквалното трансформиране на едно изречение от даден език на друг в повечето случаи води до неправилно подредена конструкция, грешки и понякога до пълни глупости.

Опитайте да подобрите своя разговорен италиански, като мислите. Например, можете да си спомните някои мигове от вашият ден. Разкажете си ги на италиански или пък си представете разнообразни ситуации, например ако сте в ресторанта и трябва да си поръчате любимата храна а защо и не нещо по различно. С това упражнение няма как да тренирате вашето произношение, тъй като е изцяло на мисловна основа, но пък когато се наложи да разговаряте на испански, ще намирате много по-лесно думите и изразите.

Още упражнения за по-добър разговорен италиански…

Усъвършенстването на разговорния италиански означава едновременно както подобряване на разбирането така и общуването на чуждия език. Със сигурност сами ще се убедите, че е много по-лесно да разберете дадено послание, когато е написано на италиански, отколкото когато е изречено на глас от някой друг човек.  Именно затова, ако сте избрали да тренирате своя разговорен италиански като гледате филми в оригинал, но не разбирате една съществена част от филма, то тогава си пуснете субтитрите.

Защо е по-трудно да разбирате италиански, когато разговарят с вас

Основните причини са точно две, а именно:

  • трудно „разшифроване“ на звуците
  • липса на богат речников запас.

Звуковото разшифроване е свързано с отъждествяване на едно понятие с конкретни звуци, достигащи до ушите на човека. Този процес не е никак лесен, особено ако става дума за начално ниво на разговаряне на разговорен италиански: звуците, които стигат до нас са доста неясни и неточни.

Вторият проблем е липсата на речников запас. Това означава, че ако не знаем определена дума, нейното звуково разшифроване става трудно, тъй като не я свързваме с нищо конкретно.

Възможно е също така да сме научили думата с грешно произношение и в момента, в който се сблъскаме с нея в разговорния италиански на наш събеседник, просто да не можем да я разпознаем. Точно затова тренирането на разговорния италиански трябва да се прави задължително чрез устни упражнения и много слушане на радио, телевизия, записи на италиански.

Един много елементарен, но съществен, принцип: правете ежедневни упражнения

Може да става въпрос само за 15-20 минути упражнения за подобряване на вашия разговорен италиански, НО не забравяйте важно е тези упражнения да се правят постоянно, ако не можете всеки ден, то най-малкото през ден.

Освен това трябва да знаете с това на какво ниво е разговорния ви италиански. В никакъв случай не взимайте някой тежък филм ако езикът ви е по-скоро на ниво А1 по италиански език. Това да не разбирате почти нищо е най-бързият начин да се обезкуражите и прекъснете вашата самостоятелна подготовка.

Ето и още една малка хитринка

Не слушайте само думите и отделните срички, от които са направени думите, но пък следвайте ритъма, музиката и звученето на езика, така по-лесно ще запаметите цели изречения и отделни думи или фрази.

И накрая приемете подобряването на вашия разговорен италиански, като нещо, което може ви доставя някакво удоволствие. В този смисъл изберете интересни за вас видео-материали, песни, филми. Не правете нищо защото трябва да го направите, само така ще увенчаете с успех вашето начинание.