КУРСОВЕ ПО ФРЕНСКИ ЕЗИК – КАК ДА ГО НАУЧИМ БЕЗ ГРЕШКИ?

1

Хората постоянно ни питат как могат да се научат да говорят френски език, без да правят никакви грешки! За да можем да бъдем максимално полезни за доста от хора, а не само за нашите курсисти, взехме решение да напишем тази статия, в която да коментираме точно тази тема – как да се научите да правите разговори на френски език без да допускате грешки.

Има само един начин това да се случи и той е… да започнете да правите много, много грешки, докато се учите да разговаряте!

Въпреки, че това звучи не добре и е различно от това, което очаквахте да чуете, за да се научите да говорите на френски език без каквито и да е било грешки ще трябва първо да говорите, правейки много такива, които постепенно да премахвате.

Много хора се притесняват да разговарят спокойно точно поради страха си от допускане на грешки и това ги спира да продължат спокойно напред. При курсовете по френски език, както и при изучаването на английски, немски, френски, турски, испански италиански, руски или гръцки език, грешките са част от процеса по изучаване на нещата и не трябва по никакъв начин да се притеснявате, ако правите грешки – важното е, че това се преодолява и затова именно в тази статия ще ви дадем полезна информация, която да ви помогне да премахнете този страх и да можете да се научите да разговаряте на  френски език без грешки.

Да видим сега защо се страхуваме от грешки?

За да можем да преодолеем нашият страх от грешки, първо ще трябва да разберем от какво е създаден този страх.

Причината, по която повечето хора се страхуват от грешки е доста абстрактна. Хората са научени да се страхуват от грешките на всеки един етап от техният живот – в училище, по време на уроци, в обществото и къде ли още не. Да вземем за пример училището, в което самата система на изучаване е направена така, че ти преподават материала и накрая правиш просто тест. Ако на теста направиш грешки, ще получиш по-ниска оценка.

Тази система е добра предметите, които се преподават в клас, но не и за изучаването на чужди езици.

По тази причина вие няма да бъдете уверени и да говорите спокойно, а ще се страхувате да правите грешки и сами ще се възпирате да говорите свободно.

Разбира се, както вече казахме, училището не е единствения “виновник” за нашите страхове от правенето на грешки – хората поставят таланта на пиадестал, за сметка на труда. Независимо дали става въпрос за спорта, музиката, киното или академичните среди, хората биват хвалени заради техният талант, а не заради своята работа.

По тази причина хората лесно се подвеждат и мислят грешно, че те не са добри в дадена област, понеже нямат никакъв талант, а не взимат предвид, че зад всеки голям талант има страшно много труд, вяра и силна воля.

Защо грешките са нещо хубаво?

Време е да разберем по-подробно защо грешките са нещо хубаво, когато става въпрос за разговаряне на френски език и какви са най-честите заблуди, свързани с изучаването му.

Първото нещо, което е най-важно да знаете е, че няма перфектно хора и съответно никой не говори френски език перфектно!

Много от нашите курсисти искат да могат да се научат да говорят перфектно френски език, но далечната цел не ги е спирала да говорят постоянно. Съответно ако те се бяха отказвали да говорят френски език, докато не го научат чудесно, то те щяха да го изучават цял живот и въпреки това никога нямаше да го научат да го говорят без грешки. Дори тези, за които френският е майчин език, не го говорят перфектно. Те дори не говорят езика така, както са ги учили в училище – понякога го говорят с диалект, понякога го говорят с непълни изречения, понякога изговарят някои думи според мястото на което живеят или местните традиции.

Важно е да разберете, че за местните жители не е важно дали говорите правилно или не, ако ви разбират правилно. Това означава, че първата ви цел не трябва да бъде да говорите перфектно, а да ви разбират.

Ако разговаряте с желание и увереност, дори и да допускате грешки ще звучите много добре и осъзнавайки грешките си ще можете бързо да ги промените и да се научите да говорите още по-добре. Така че не позволявайте на никой да ви каже, че грешките са нещо лошо.

Грешките са страхотни! Те са като карта, която ви показва къде трябва да направите подобрения.

Грешките са много важна част от процеса по изучаване на френски език така, както са важна част от изучаването на всичко.  Ако искате да се научите да танцувате например , ще трябва объркате няколко стъпки, преди да станете добри в даден танц. Ако искате да се научите да свирите на цигулка, ще трябва да сбъркате доста ноти, преди да изсвирите дадена музика без грешка. Така че докато отивате на курсове по френски език ви препоръчваме – гледайте на вашите грешки като на нещо позитивно, което ви помага да станете още по-добри.

Не забравяйте, че най-успешните курсисти, изучаващи френски език не се стремят да премахнат изцяло грешките, а по-скоро правят така, че да се учат именно от тях.
 

Как да преодолеем нашият страх и да гледаме на грешките като на нещо позитивно.

На първо място най-важното нещо, което трябва да направите, за да преодолеете вашият страх от правене на грешки е да говорите френски език постоянно. Тези, които говорят постоянно, бързо намират своите грешки, учат се от тях и се усъвършенстват по бързо. Не бъдете от тези ученици, които чакат първо да научат езика, за да могат тепърва да започнат да разговарят – така никога няма да бъдете уверени и съответно няма да се научите да говорите спокойно.

Учете, правете упражнения, пишете, говорете, импровизирайте, грешете и се учете от вашите грешки. Така ще станете самоуверени и ще напредвате много по-бързо.

Второто нещо, което със сигурност трябва да направите е да спрете да страхувате от това, че другите хора ще ви се смеят. Правенето на грешки докато изучавате френски език няма нищо общо с вашата интелигентност, така че не се срамувайте. Нормално е да грешите, докато разговаряте нова и непозната материя и не бива страха от реакцията на другите хора да ви спира да се развивате и да изучавате езика – та все пак е важен крайния резултат, а той е да изучите езика добре и да се научите да разговаряте на него, без да имате притеснения.

Има и още нещо – най-често са случаите, когато другите се смеят на вас, те всъщност проектират собствените си страхове и несигурност, в случая – че никога няма да могат да разговарят на френски език толкова добре, колкото вас самите или че никога няма да намерят куража да разговарят пред други хора така, както вие можете да го правите.

Така че запомнете – не е важно дали някой ще ви се смее или не, важното е, че все повече се приближавате към вашата цел.

Третото нещо, което трябва да направите е да изградите у себе си желание да победите, и победата да бъде по-силна от самия страх от грешки. По този начин дори и да допускате грешки ще имате мотивацията да продължите напред, благодарение на което със сигурност ще научите френският език добре и ще се усъвършенствате.  Благодарение на вашата мотивация ще осъзнаете колко бледа е всяка грешка, предвид вашата огромна крайна цел. И именно благодарение на това ще разберете, че дълго време сте се притеснявали без каквото и да е причина. След като осъзнаете това, ще свалите товар от вашите рамене и ще ви е много по-лесно в бъдеще да научите и да оправяте грешките си.

Изучаването на френски език трябва да бъде забавление, но въпреки всичко най-важна е мотивацията и желанието за успех.

Последният съвет, който ще ви дадем е да се радвате на малките победи. По този начин стъпка по стъпка ще изградите определени навици, ще изградите доверие в самите вас и полека лека ще спрете да се притеснявате от разговарянето и допускането на грешки.

Изучаването на френски език е трудно, но това не пречи да го направим по нашият си начин и в края на нашето обучение да бъдем горди от нашата упорита работа и нашите заслужени успехи. Не е нужно да се срамуваме или да се страхуваме, че ще ни се смеят – важна е нашата крайна цел. На моменти ще ни е много трудно, на моменти ще искаме да се откажем, но важното е да не го правим –в случая важното е да завършим това, което сме започнали. И разбира се важното е да се забавляваме, докато изучаваме каквото и да е било. Така след време, когато погледнете назад, ще си спомняме само хубавите неща от нашето изучаване и ще знаете, че сме постигнали всичко с много труд, воля и решимост.