Митове за изучаването на немски език

митове за изучаването на немски език

В днешната ни статия ще разбием някои митове за изучаването на немски език. Да започваме!

Много често съветите за това как се изучава немски език идват от тези, които има какво още да научат от него. А не от тези, които се справят много добре с разговорите по немски език. В интернет пространството е пълно с реклами, форуми, блогове, фейсбук страници или You Tube видеа, които ще ви обещаят едно и също… Супер бързо изучаване на немски език. В никакъв случай не вярвайте на тези големи обещания! Ученето на немски език не става с едно щракане на пръсти. Нужно е да бъдете постоянни, а това означава само едно единствено нещо и то е време!

Не вярвайте и на тези, които казват, че са научили немски език единствено и само със слушане на музика или гледане на филми и сериали. Да, със сигурност това им е помогнало, но няма как да бъде единственото нещо, което да помогне. Който говори правилно немски, използвайки разнообразни думи и фрази, означава че отделил достатъчно дълго време за изучаването му. Ето и някои от най-често срещаните митове за изучаването на немски език:

 

ГРЕШНО: Най-бързият начин да научиш немски е като отидеш да живееш в страните, в които се говори

Със сигурност стимулите за изучаването му в страната, в която го говорят всички, са много по-големи. Но и в този случай нещата не стават просто ей така. Можете да живеете и години наред в Германия, например… Но познанията ви по езика да се ограничават само с реплики от рода на: „Добро утро!“, „Много благодаря“, „Приятен ден“ и други такива.

Освен това, не са малко примерите на близки, приятели и познати, които ще твърдят, че в тяхното обкръжение има повече чужденци, отколкото местни хора. Следователно, напълно основателни са съмненията ви за това как точно се говори немския език дори и от самите тях. Като извод може да се каже, че ако тръгвате от нулата… Дори и в чужда страна ще ви се наложи да посещавате курсове по немски език, които не струват дори и „пет пари“.

 

ГРЕШНО: Четенето на книги, слушането на новини по радиото или телевизията е достатъчно, за да научите немски език

Слушането на песни и новини, гледането на телевизия, филми и сериали е наистина много полезно нещо. Но забележете – те са за подобряване нивото по немски език, а не ако сте на ниво А1 по немски език.

Един музикант става все по-добър и по-добър, когато ежедневно се упражнява да свири на своя музикален инструмент. Един спортист също не повишава атлетичните си способности само с гледане и слушане, а с много тренировки по правилен начин. Същото важи и за немския език. В периода ви на изучаване, могат да бъдат включени множество поддържащи техники и „загряващи упражнения“, които подпомагат процеса на учене, но те не са водещи.

 

ГРЕШНО: Ще обогатите собствения си речников запас, ако имате винаги под ръка речник по немски и заучавате наизуст цели списъци с думи и фрази

Речникът е изключително полезен и няма спор в това. Но той служи за изясняване на значението на дадената дума. Няма как да бъде основно средство за изучаването на немски език.

Непрекъснатото търсене на думи в речника е изморително и в крайна сметка е истинска загуба на време. Ако сте подхванали някоя статия или книга на немски език и търсите всяка втора или трета дума в речника… Явно тази статия или книга не са за вас и вашето ниво по немски.

Думите остават трайно в нашето съзнание, когато ги ползваме в определен контекст. Няма как ей така да ги запомним, ако са просто списък от 5, 10 или 20 думи.  Изучаването на немски език език няма нищо общо с паметта, но затова пък е способност, която се тренира с много упражнения.

 

ГРЕШНО: Единственият начин за качествено изучаване на немски език е като намерите преподавател, чийто роден език е немският

Със сигурност преподавател, чийто майчин език е този, който желаете на научите, ще ви помогне доста. Но истината е, че този учител използва начините, които ползват и всички останали преподаватели. Тоест, на първо място по важност стои методът, който ще изберете за учене, а не преподавателят. Без конкретен начин и методология на водене на самите уроци, ще бъде просто целене във всякакви посоки. Често се случва така, че за някои немскоговорящи учители единственият коз, който притежават, е че немският им е роден. Но в същото време им липсват нужните познания и умения да научат другите.

 

ГРЕШНО: За да говорите добре немски език трябва да сте талантлив и да сте започнали изучаването му от малки

Всеки може да научи немски език, но не всеки начин е подходящ за всички като цяло. Някои имат по-добра визуална памет, други по-добра слухова памет, някои познават вече друг чужд език, други – не. Важно е да се определят личните качества и специфики на учене на всеки един човек. Така може да се прецени кой от съществуващите начини е по-подходящ за него или нея. Ако се направи добре тази първа крачка, може да забравите изказвания от рода: „Не ми се отдават чуждите езици и толкова.“

Е, разбихме някои митове за изучаването на немски език. Ако искате да научите немски език, то ние може да ви помогнем при изучаването му. Телефоните на Езиков център „Фамете“ са 0899 884630 или 0893 910700.