Изучаване на немски език – някои митове за изучаването му

4

Много често съветите за това как се изучава немски език идват от тези, които има какво още да научат от него , а не от тези, които се справят много добре с разговорите по немски език. В интернет пространството е пълно с реклами, форуми, блогове, фейсбук страници или You Tube видеа, които ще ви обещаят едно и също: супер бързо изучаване на немски език. В никакъв случай не вярвайте на тези големи обещания, ученето на немски език не става с едно щракане на пръсти, нужно е да бъдете постоянни, а това означава само едно единствено нещо и то е време.

Не вярвайте и на тези, които казват, че са научили немски език единствено и само със слушане на музика или гледане на различни филми и сериали. Да, със сигурност това им е помогнало, но няма как да бъде единственото нещо, което да помогне. Който говори правилно немски, използвайки разнообразни думи и фрази, означава че отделил достатъчно дълго време за изучаването му. Ето и някои от най-често срещаните заблуди относно изучаването на немският.

ГРЕШНО: Най-бързият начин да научиш немски е като отидеш да живееш страната или в страните, в които се говори

Със сигурност стимулите за изучаването му в страната, в която го говорят всички са много по-големи. Но и в този случай нещата не стават просто ей така. Можете да живеете и години наред в Германия например, но познанията ви по езика да се ограничават само с реплики от рода на: „Добро утро!“, „Много благодаря“, „Приятен ден“ и други такива.

Освен това не са малко примерите на близки, приятели и познати, (попитайте ги, ако не вярвате, със сигурност има такива покрай вас) които ще твърдят, че в тяхното обкръжение има повече чужденци отколкото местни хора Следователно напълно основателни са съмненията ви за това как точно се говори немският език дори и  от самите тях. Като извод може да се каже, че, ако тръгвате от нулата дори и в чужда страна ще ви се наложи да посещавате курсове по  немски език, които не струват дори и „пет пари“.

ГРЕШНО: Четенето на книги, слушането на новини по радиото или телевизията е достатъчно, за да научите немски език

Слушането на песни и новини, гледането на телевизия, филми и сериали е наистина много полезно нещо, но забележете – те са за подобряване нивото по немски език, а не ако сте на ниво А1 по немски език.

Един музикант става все по-добър и по-добър, когато ежедневно се упражнява да свири на своят музикален инструмент. Един спортист също не повишава атлетичните си способности и то само с гледане и слушане, а с много, много тренировки и то направени по правилен начин. Същото важи и за немският език: в периода ви на изучаване могат да бъдат включени множество поддържащи техники и „загряващи упражнения“, които подпомагат процеса на учене, но те не са водещите неща.

ГРЕШНО: Ще обогатите собствения си речников запас, ако имате винаги под ръка речник по немски и заучавате наизуст цели списъци с думи и фрази

Речникът е изключително полезен и няма спор в това, но той служи за изясняване на значението на дадената дума, няма как да бъде основно средство за изучаването на немският език.

Непрекъснатото търсене на думи в речника е изморително и в крайна сметка е истинска загуба на време. Ако сте подхванали някоя статия или книга на немски език и търсите всяка втора или трета дума в речника, явно тази статия или книга не са за вас и вашето ниво по немски.

Думите остават трайно в нашето съзнание, когато ги ползваме в определен контекст, няма как ей така да ги запомним, ако са просто списък от 5, 10 или 20 думи.  Изучаването на немски език език няма нищо общо с паметта, но затова пък е способност, която се тренира с много упражнения.

ГРЕШНО: Единственият начин за качествено изучаване на немски език е като намерите преподавател, чийто роден език е немският.

Със сигурност преподавател, чийто майчин език е този, който желаете на научите ще ви помогне доста, но истината е, че този учител използва начините, които ползват и всички останали преподаватели. Тоест на първо място по важност стои методът, който ще изберете за учене, а не преподавателят. Без конкретен начин и методология на водене на самите уроци, ще бъде просто целене във всякакви посоки. Често се случва така, че за някои немскоговорящи учители единственият коз, който притежават е че немският им е роден, но в същото време им липсват нужните познания и умения да научат другите.

ГРЕШНО: За да говорите добре немски език трябва да сте талантлив и да сте започнали изучаването му от малки

Всеки може да научи немски език, но не всеки начин е подходящ за всички като цяло. Някои имат по-добра визуална памет, други по-добра слухова памет, някои познават вече друг чужд език, други – не. Важно е да се определят личните качества и специфики на учене на всеки един човек, за да се прецени кой от съществуващите начини е по-подходящ за него или нея. Ако се направи добре тази първа крачка, може да забравите изказвания от рода: „Не ми се отдават чуждите езици и толкова.“

Ако и вие искате да научите немски език то ние може да ви помогнем при изучаването му. Телефоните на езиков център Фаме са 0899 884630 или 0893 910700.