Защо изучаване на немски език?

защо изучаване на немски език

В днешната ни статия ще ви дадем няколко причини, които отговарят на въпроса „Защо изучаване на немски език? Защо да учим точно този език?“.

Следващите няколко неща са типични за средностатистическия германец. Затова, ако и вие ги притежавате,  не се чудете кой език да учите, а започвайте с изучаване на немски език!

 

„Моля, извинете ме за закъснението!“

Задръствания, прехвърляне от един автобус в друг, препълнено метро… Важно телефонно обаждане и то по никое време или просто губите представа за времето… Причините за вашето закъснение при среща с друг човек, може да са много. Но ако ви прави по-силно впечатление липсата на извинение след закъснение, отколкото самото закъснение, значи имате нещо общо с немците. В Германия е почти недопустимо да видите човек, който ще пропусне да се извини, ако е дошъл със закъснение.

 

Празни булеварди и червени светофари

Чакате ли светофара да светне зелено, за да пресечете или ще притичате на червена светлина, ако няма автомобили? Честният отговор на този въпрос ще ви разкрие доколко сте стриктни. Ако освен че не пресичате, докато не светне зелено, но и правите забележка на тези хора, които го правят… Няма никакъв спор –  вие сте като германците! Тяхното правилно чувство за спазване на всички правила е световно известно. Те не могат просто така да си замълчат, ако видят такова нарушение, особено ако нарушителят на тези правила е майка с малко дете.

 

Разделно изхвърляне на сметта

Екосъобразността е нещо характерно за германците, затова във всеки немски дом могат да се открият три вида кофи за боклук. За България въвеждането на подобен ред в дома за сега е странно явление. Но ако предпочитате да извървите още една пресечка, само за да изхвърлите сметта си в трицветните контейнери… Или пък връщате в магазина бутилките си от стъкло, значи вие твърдо сте за опазването на природата като истински немец!

 

Никога не отивате на гости с празни ръце

А вие дали правите като германците? Дори без специален повод за честване, типичният немец ще дойде на гости у вас с букет цветя за домакинята… Различни лакомства за децата и бутилка хубаво червено или бяло вино за главата на семейството. Тези малки жестове подсказват за  признателността на гостите към оказаното гостоприемство от ваша страна.

 

Коментиране на международните ситуации

Нещата, които стават по света, и местните новини са важен елемент от ежедневния контакт с хората за немците. Това е тема на разговор дори с хора, които не познават, които чакат автобуса. Но обсъждането на политическите теми се прави умело, без да влизат в излишен политически спорове. Ако и вие предпочитате дипломацията, дори в най-разпаления политически спор, значи имате нещо общо с немците.

 

Усещане за бира

Колкото по-ледена е бирата, толкова по-добре! Популярното отношение към тази напитка се оказва евъргрийн фраза от българското кино – „Ще ме цака мене с топла бира а?“. Германците обаче считат топлата бира за нещо хубаво, дори, я предпочитат. Ако и вие предпочитате да бъде по-топла, сигурно е така, защото си пазите гърлото. А сега се чудите защо ли световно известните ценители на хмелната напитка нямат нищо против тя да е топла. Отговорът може и да ви изненада – топлата напитка има по-силно изразени вкусови качества и така лесно може да се определи нейното качество. А колкото по-студена е една бира, толкова по-трудно е да се усети дали е хубава или не.

Ако и вие се виждате в някой от примерите изброени по-горе, тогава не се замисляйте, просто започнете да изучавате немски език в индивидуални уроци по немски език. В Германия със сигурност ще се чувствате на правилното място, заобиколени от хора с мислене като вашето. В Езиков център „Фамете“ се предлагат курсове по немски език за всички възрастови граници, групови и индивидуални, за начинаещи, напреднали, дори и фирмено обучение по немски език. Не търсете повече извинения, просто се мотивирайте! И вижте, че още един език в автобиографията ви ще ви помогне да предприемете и по-сериозни крачки във вашето развитие.