5 програми за лесно учене на чужд език

Искате да владеете много нови езици? Ето пет метода, които ще ви помогнат

 

Ученето на нов език е трудно, затова и пазарът за различни помощни приложения е доста развит. Някои от тях са наистина полезни, а други просто излишно скъпи. От уебсайта „ЛайфХакер“ проучват мнението на аудиторията, за да представят петте най-полезни онлайн сайтове и апликации, които допълнително улесняват ученето на езици.

 

  1. На първо място гласувалите поставят онлайн платформата Duolingo.

Duolingo използва различен подход от простото запаметяване на думи и фрази. Той ви позволява да се учите на нов език докато превеждате сайтове в мрежата. Също така имате възможността да се възползвате от програмите за потребителите и неусетно ще осъзнаете, че превеждате мрежата докато сърфирате в нея – ефективно упражнение за четене и говорене чрез наблюдение на родно говорещи съответния език.

Разбира се, както при повечето такива програми, ще прекарате повечето време превеждайки, наблюдавайки визуални лингвистични методи и слушайки.

Duolingo не предлага твърде голямо разнообразие от езици (за сега), но пък курсовете са детайлни и ефективни. Те са структурирани и като игра – печелите точки за правилно научен „урок“ и губите „животи“ при много грешки. Една от най-удобните характеристики е, че можете да следите прогреса си постоянно. Използването на Duolingo е безплатно достъпен в мрежата, за Android и iOS.

 

  1. Второто място отива при Anki(на японски означава „запаметяване“).

Anki е програма, която е в мрежата от години (поне от 2006 г.). Тъй като е флашкард програма, фокусът й е върху запаметяването. Ще ви покаже дума, фраза, изображение, или дори звук, и ще остави на вас да направите връзката, да повторите, интерпретирате – просто да запомните.

Anki е невероятна за учене на езици, но също така е полезна и за уравнения, диаграми, имена и лица – силната й черта всъщност е, че можете да я заредите с определени сетове в зависимост от това какво искате да запаметите. Програмата е безплатна.

 

  1. PimsleurMethod е аудио базиран метод, който се фокусира върху говоренето и звуковите упражнения вместо върху запаметяването.

Ако някога сте виждали пародия на някого, който учи език от аудио касета и повтаря като папагал думи и фрази, значи сте запознати с Pimsleur Method. Всяко упражнение е по 30 минути, през които освен въвеждането на нови думи и фрази, се връщате и към старите. Pimsleur предлага над 50 езика, с установена традиция (от 60-те години на 20-ти век) и често е използван в организации за групово обучение.

Продуктът е комерсиален, затова би трябвало да си платите за него. Цената варира според конкретната програма, която изберете. Имате възможност и на един безплатен 30-минутен урок, за да проверите дали методът ви пасва.

 

  1. Livemochaе изключително обширна програма и общност с над 12 милиона потребители от около 200 страни и инструкции в над 38 езика.

Относително нова е на пазара (от 2007 г. ) и по-голяма част от съдържанието й е напълно безплатно. Подходът е изцяло уеб базиран с онлайн класове, разговори и дори частни уроци. Основната характеристика на програмата е използването на социалната медия и насърчаването да използвате интернет на езика, който учите.

 

  1. Ако се стремите към нещо повече от научаване на съответния език, например към история и култура, Memriseе вашата програма.

Същността й е в триковете за запомняне, изображенията и други начини за улесняване на ученето. Фокусът е върху запаметяването, но „награждаването“ с точки разнообразява малко подхода. Memrise е безплатна, с приложения за iOS и Android, така че наваксвате и докато сте в движение.