Как да избегнете най-често срещаните грешки при изучаване на английски език?

грешки при изучаване на английски език

В днешната ни статия ще наблегнем на това как да избегнете най-често срещаните грешки при изучаване на английски език. Някои от тях са изключения, в които „се препъват“ и самите англоговорящи. Нямате нищо против разговаряте на английски език, като че ли току що сте излезли от Оксфордския университет, нали ?

 

Единствено или множествено число в английския език?

На всеки човек може да се случи да забрави едно „s“ в края на думите, въпреки че те са образувани в множествено число. От друга страна, обаче, някои думи в английския език език правят изключение и ги има само в единствено или само в множествено число. Някои думи могат да се образуват в една и съща форма за единствено и множествено число. Вижте някои примери по-долу:

Това са думите в английския език, които не получават „s“ в края на думата
advice, management, accomodation, administration

Много думи в английския език се наричат неброими и съответно нямат форма за множествено число. Такива са думите като например: sheep (овца/овце), deer (елен/и), swine (свиня/свине), fish (риба/и)

А това са думите в английския език, които имат само множествено числоclothes (дрехи), stairs (стълби), shorts (къси панталони), trousers (панталон/и), jeans (джинси), scissors (ножица/и), pyjamas (пижама/и).

Сега ще ви кажем думите в английския език, които съществуват само в единствено число и глаголът, с който се спрягат е в единствено число: news (новини), money (пари), furniture ( мебели), progress (прогрес/и).

Примери:

“Here is the news: it’s usually bad – and that’s bad for us.”

“Money is not everything.”

“Economics is a science concerned with the production, distribution and consumption of goods and services.”

 

„People“ в английския език се съчетава с „are“ и е множествено число за “person”

Думата people в английския език език означа хора, тоест както в българския език е в множествено число. Не се подвеждайте от това, че не завършва с някое от окончанията за множествено число: -s, -es, ies и никога не прибавяйте към него глагола „is“

Правилото е: People + „are“.

Пример: People are dancing in the streets. Хората танцуват на улицата

 

Сега да обърнем внимание кога в английския език се ползва думата „mistake“ и кога се използва думата „error“

Думата mistake се използва за случаитe, когато е направена някаква неволна грешка или грешка, която може да се коригира. Използва се така да се каже в по-неформални разговори.

Пример: „Coming to this place was a big mistake. We only wasted our time.“

Думата error се използва, когато сте допуснали грешка от незнание, както и при нарушаване на някое от правилата.

И след това, което уточнихме, сме сигурни, че ще павите все по-малко грешки, когато ползвате английски език. И ако все пак това се получи, то грешките ще са от неволните (mistakes), а не допуснати грешки от незнание (errors).

 

Ще ви представим още няколко начина да избегнете грешки при изучаване на английски език

  • Като първо, не трябва да бъдете съблазнявани от факта, че трябва да използвате дълги изречения. Старайте се да казвате всичко кратко и стегнато. Това е първото правило, за да ви разберат и другите без каквито и да е проблеми.
  • Винаги, когато можете, четете оригинални текстове на английски език. Подберете теми, които ще бъдат интересни или полезни за вас.
  • За да говорите правилно, трябва и да слушате повече. Не забравяйте да гледате интересни предавания или новини на английски език, дори и само за по 15 минути на ден.

Ако имате възможност, се запишете се на курсове по разговорен английски език, където директно учителят ще ви коригира при всяка допусната грешка. Със сигурност ще подобрите и вашето произношение. А понякога именно в него се крие разковничето за безпроблемно разбиране на това, което искате да кажете.

И не забравяйте, че ние от Езиков център „Фамете“ сме винаги до вас. Можете да се свържете с нас на телефони 0899 884630 или на 0893 910700.