Изучаване на чужд език – някои методи

1

Дали е известен или рядко срещан, чуждият език е наистина огромно богатство. Той ви дава възможност да се пътува, да се опознават различни хора и култури, да се обменят разнообразни идеи, да се създават нови приятелства. Знаенето на чужд език, ще разшири кръга ви от хора, с които да ще общувате. Човек се чувства по- уверен и по-спокоен , когато отиде в някоя чужда страна. Повечето хора изучават английски, защото той се налага като най-говореният език в целият свят. Други изучават немски, френски. Напоследък много хора започнаха да изучават италиански или испански език. Хората се интересуват от известните езици, защото те са им по-нужни, но знаейки някой  рядък език като турският език например, човек става малко по-различен от другите.
В съвременния свят знаенето на чужд език осигурява големи предимства и възможности за развитие. Човек има достъп до голямо количество информация, което всъщност е от съществено значение в нашият съвременен свят. Не на последно място – знаенето на чужд език дава неограничена възможности за свободна комуникация, без езикови бариери и по-лесна реализация на пазара на труда. Изучаването на чужди езици ни съпътства през целият ни живот. Много учебни системи и начини за изучаване на чужди езици са известни и разпространени от миналия век до наши дни.
Любопитно е да видим някои от най-интересните методи за изучаване на чужди езици, които са се наложили през годините. Още в миналия век известният немският археолог Хайнрих Шлиман възприема ДЕДУКТИВНИЯ ПОДХОД на изучаване и се опитва да асимилира езика изцяло, за разлика от класическите методи за езиково обучение, при които учим от „частното, към общото”. Той отделя внимание на детайлите само в смисъл на доуточняване на езиковите специфики, но без обучението да се фокусира по-специално върху тях. Неговата изследователска дейност изисквала изучаване на езиците на много народи и етнически общности. Той правел разговори на чуждия език със хора, с които разговарял по няколко часа всеки ден. Резултатите били наистина шокиращи – езиците, с които той се е захващал, напълно усвоявал само и то само за по няколко месеца.

Когато липсвали преподаватели и хора с които да комуникира, Хайнрих Шлиман купувал адаптирана литература и четял паралелно няколко преводни книги. Досегашният опит доказва, че езиковото обучение по метода на Шлиман може да увеличи своята ефективност, но само ако имаме два или повече различни превода на един и същ оригинален текст. Съпоставянето на двата превода и сравняването на различните начини, по които може да се предаде една и съща сюжетна идея, е също мощно средство за усвояване на езиковите особености. Това е начин, чрез който преводачът става така да се каже обучител.

Български вариант за изучаване на английски език е системата СУГЕСТОПЕДИЯ на проф. Лозанов . При тази система се основава средствата на класическото изкуство, театър, танц, игра и много емоция и спомага за отключване на резервите, с които човешкия мозък разполага за изучаване и се постига бързо натрупване на неща, които остават трайно в паметта и се възпроизвеждат също така бързо и естествено. Този метод е световно известен и признат от страна на комисията на ЮНЕСКО.
Напоследък се лансират някои други нови методи за учене. Един от тях е СУЛАНТРА (Survival Language for Travel). Този проект е създаден от професор Дон Мейбин, преподавател в Япония от 33 години, който е обучил стотици учители в Япония, Тайланд, Хонг Конг, Канада, САЩ, Мексико, Германия, Швеция, Италия, България, Белгия и Великобритания.

Мейбин започва кариерата си в езиков център за обучение на емигранти във Ванкувър, където разбира, че най-важното в изучаването на даденият чужд език не е граматиката, или това как произнасяте думите или изразите, а да можете да правите разговори и да казвате точни изрази, с които да оцелеете на улицата, в магазина, или в ресторанта например.

Фокусът на този метод е върху слушането и разговарянето. Но системата не застъпва други много важни компоненти на ученето, а именно писането и граматиката. Методът СУЛАНТРА е фокусиран върху способността да се слуша, разбира и да се разговаря. Сулантра разглежда не само езика, но и културата на дадената страна чийто език се изучава, като я визуализира.

Нов изключително популярен методът днес е МЕМЪРАЙЗ. Основателят му Ед Кук и неговият екип са разработили сайт за запаметяване на нещата и то чрез учене чрез асоциации и игри. Учебният материал включва всички познати езици по целият свят, включително древните и мъртви езици. Начина за учене е простичък. На всеки етап се учат по няколко думи, които идват с превод, транскрипция, аудио произношение и мемове. Мемовете това са картинки или коментари, които ти дават асоциации с дадената дума. Тези думи са преплетени в няколко вида тестови въпроси за значение и правопис, които са разбъркани и непоследователни. Тестовата част е направена като игра, в която се събират точки и се минава на по-следващите нива.
Важното е да знаете ,че изучаването на чужди езици съхранява вашият мозък и го пази от стареене. Доказано е ,че хора които владеят два или повече чужди езика използват умовете си много по – ефективно от тези които знаят само един например. Оказва се на практика, че способността да се води разговор на два езика е полезна не само при визитите на чужди държави, но и помага на мозъка да бъде в добра форма с напредването на възрастта на човека.
Всеки човек е индивидуален, като  различен начин възприема и запомня новите неща. Затова пробвайте, докато не откриете кой метод е така да се каже „вашия” и ви допада най-много.

Използвайте колкото е възможно повече източници, методи и инструменти за да изучавате по-бързо чужди езици. Не се осланяйте с един или два. Дали с четене на паралелни преводи, чрез методите на сугестопедията, сулантра или мемрайз важното е да разговаряте отново и отново докато знанията се възприемат и затвърдят от самите Вас. Ученето на чужди езици изисква трениране. Така че, не позволявайте нещо да ви разколебае в вашите намерения. Никога не се отказвайте от нещо преди да изпробвате всички възможни методи, за да го постигнете. Именно в това е магията на изучаването на чужди езици.

А ние пък от своя страна можем дави помогнем в изучаването на чужд език, като се запишете на нашите курсове по английски, курсове по немски, курсове по френски, курсове по турски, курсове по италиански, курсове по испански, курсове по руски или курсове по гръцки език. Само звъннете на телефони 0899 884630 или на 0893 910700 и ние ще ви помогнем.