Изучаване на чужди езици – най-добрите начини малки деца да ги изучават

123

Мозъкът на малкото дете е изключително активен.

Вашето дете е индивидуално, но общото между него и всички останали деца е, че всички те притежават естественото любопитство и имат способност да научава нови и нови неща.  

Мозъците ни постоянно са активни, но мозъците на бебетата са най-ангажирани. Изследванията  в тази област показват, че малките деца или бебетата започват да разбират какъвто и да е език два пъти по бързо от възрастните. Според д-р Патриша Кул, това което става с мозъкa на едно бебе е изключително сложно. „До три годишна възраст той обикновено е два пъти по-активен от този на един възрастен човек.“

Кул споделя, че бебетата и малките деца са гении в изучаването на чужди езици. Тя казва следното:

„Бебетата могат да различават всички звуци на всички езици. Това е изключително, защото ние възрастните не можем да правим това. Ние сме културно обвързани слушатели. Ние можем да различаваме звуците на нашият роден език, но не и тези на чуждите езици.“ 

Като даваме възможност на децата ни да слушат звуците например на английски език още в начална възраст, ние им даваме и възможността да отключат своята напълно естествена способност да различават звуците на другите чужди езици, както и да осмислят много добре това, което чуват. 

Изучаването на чужд език изглежда много лесно при децата 

Общуването е нещото, което децата правят, за да постигнат нещо друго. Те дори не знаят колко много научават, докато това става. Те възприемат всичко чрез очите си, като правят връзка между това, което чуват, виждат, помирисват, вкусват и докосват. 

Например, ако детето ви си играе със своята кукла, то ще научи различните цветове, формите, размерите, посоките на ръцете и краката й (напред, назад); ще научи много нови думи (чрез слушане, назоваване и описание); ще развие и много социални умения (споделяйки куклата си с други деца); ще научи как да нарича това, което иска (устно и не само); да дава някаква категория на нещата („като например хайде сега да сложим всички кукли с руса коса в тази стая“) и как да подрежда нещата в някаква последователност (кое след кое следва) – начините са безкрайни. Ако предоставим правилните условия, обучението и развитието ще се случват по естествен и интегриран начин. 

Емоционалната среда за развитие на вашето дете е изключително важна

В началните години на детето, емоционалната среда е много важна, както са важни и физическите условия около него. Децата изучават нещата, когато се чувстват сигурни, щастливи, оценени и изслушвани. Това е в основата на всички техни неща, които им се случват през ранните им детски години, включително и при изучаването например на английски, немски, френски, турски или друг чужд език. 

Това, от което вашето дете се нуждае най-много е грижовна и стимулираща  среда, в която има баланс между заниманията, които му задават възрастните хора, тези, които то самото иска и ресурсите, които са подходящи за неговата крехка възраст. Заниманията, с които вие ангажирате вниманието на детето могат да включват например различни приказки, песни, рисуване, игри, приложни изкуства и танцови движения, които да запознаят децата с чуждият език. Но разговорите по време на тези занимания, които децата пожелаят е именно тази, в която те могат истински да развият уменията си. Поставянето на правилните условия на децата им помага да научат повече.

Защо на малките деца им допадат чуждите езици?

Изучаването на чужд език от деца позволява на детето ви напълно да се наслади на начина, по който той звучи в неговите уши. Малките деца не се страхуват от изучаването на чуждите езици. Те чуват и експериментират с ритъма на някаква песен например и им харесва да казват нови и непознати думи; играят си с римите на думите, като ги повтарят и дори измисляйки свои примери. Детето ви като прави това слуша звуците на чуждия език, като неволно много бързо усвоява ритмиката, ударенията, интонацията и произношението му. 

По-големите деца обикновено нямат същия интерес към думите и звуците или са много притеснителни, затова е по-малко вероятно да ползват чуждия език така свободно. Изследвания, които са направени от Центъра за Изучаване на Ранна Грамотност ни показват, че има някаква връзка между уменията на децата да пеят детски песни и начина, по който те си играят със звуците и упражняват уменията си за ранно четене на текстове. 

За разлика от възрастните малките деца не се страхуват да правят грешки?

Развитието на децата и научаването им на чужд език, било то само на думички или на цели изречения се основава на опита им чрез проба и грешка, затова правенето на грешки е една ценна част от учебния процес. Що се отнася го езиковото им развитие, те не се опитват да намерят смисъл в това, което чуват, а те експериментират и, естествено, че  правят грешки. При изучаване на турски език например, ние определяме като грешни изречения като „Anne, Ben ev gitti” или „Benim iki çiçeklerim var”, но това са само примери, в които децата ви прилагат правила и форми на езика, които вече ги знаят. 

Когато малките деца изучават чужд език от ранна възраст, те правят опити с този език и го приемат за нещо естествено. Те не се страхуват да направят грешки както нас възрастните.

Как да създадем основите за нашият успех?

Дългосрочните изгоди от изучаване на немски език например са много повече от това да можеш да общуваш с другите. Професор Тина Брус, която е известен експерт в развитието на децата, казва, че „деца, които говорят два или повече езика, чиито основи са напълно различни, усвояват много по-голям диапазон от звуци и представи, които помагат за развитието на ума им.“

Изследванията показват, че децата, които изучават нов език имат много по-високи резултати на тестовете, защото изучаването на езици развива много техни учения като например слушане, наблюдение, решаване на проблеми и критично мислене. Това са все неща, които остават за края на живота им, и ги използват както в личен, така и в професионален план. Когато още от ранна възраст насочваме децата ни да обичат даден език или няколко езика, това ги подготвя добре за училище и за по-нататъшният им живот като цяло.  

Ако искате вие или вашето дете да изучавате английски, немски, френски, турски, италиански, испански език или друг чужд език  в курсове по английски, немски, френски, турски език и да бъдете обучавани от страна на професионален преподавател с индивидуален подход спрямо вас самите можете да посетете: www.fatibg.com/цени-и-график-курсове

Ако пък искате да изучавате английски, немски, френски, турски език в уроци по чужди езици, като бъдете обучавани от страна на професионален преподавател моля посетете: www.fatibg.com/индивидуални-уроци

За всякаква информация свързана с  изучаване на чужди езици моля посетете: www.fatibg.com