Изучаване на чужди езици – ето няколко правила

Бенни Люис е полиглот от Ирландия. Той знае 12 езика и изобщо няма абсолютно намерение да спира да  изучава чужди езици.

Бенни е написал страшно много материали за изучаване на нови чужди езици, разработил е няколко методологии и програми. В скорошна своя публикация тай дава 12 съвета как човек може да научи чужд език в максимално кратко време. А ето ги и тези начини:

  1. Учете думите, които ви трябват по правилния начин

Съвсем не е необходимо да знаете всички думи в един нов за вас език /истината е, че дори и повечето от нас не знаят всички думи на български език/. Например, в английския език често 67% от текстовете се състоят от 300-400 думи, които се повтарят.

Такава съвкупност от най-използвани думи има във всеки друг чужд език. Достатъчно е само те да се знаят, за да разбирате основните фрази и несложните текстове.

Най-добрият метод за научаване на нови думи и фрази е с помощта на по-рано подготвени картички с написани думи. Те е нужно да се гледат в случайна последователност през определен период от време.

  1. Стремете се да научите думите, които си приличат

Сродните думи – това са тези думи, които са сходни на думи от българският език и имат еднакво значение в езика, който изучавате. Например, във френския, испанския, португалския и италианския език има много думи, които приличат на тези в английския език.

В много езици има думи с еднакви корени, те могат малко да се различават в изписването, но вас ще ви наложи да се „постараете“ да не обръщате такова внимание на тези малки разлики.

  1. Разговаряйте с хора, ползващи езика, който искате да научите по Скайп

Човек ползващ скайп или някаква друга подобна на тази програма, ако говори български език в София може да поговори с някой от Америка да кажем или от всяка друга държава по света. Да намериш човек, за който родния език е например немският не е толкова трудна задача.

Има много сайтове, където можете да намерите човек, който да ви помага с чуждия език в замяна на това пък, вие ще му помагате в изучаването на вашият майчин език а именно българският. Или пък можете да намерите преподавател, който ще се ангажира с вас срещу определена сума.

  1. Спестявайте пари – повечето неща са безплатни

Има множество много добри и напълно безплатни ресурси, които ще ви помогнат в изучаването на чуждият език. Най-важното е човек да не то мързи.

  1. Никога не е късно да започнете да изучавате нов език

Най-разпространеното заблуждения е ето това – „Аз съм твърде стара, за да се науча спокойно да говоря на език, който не знам“.
В нито едно изследване никога не откривана връзка между намаляване на способностите за изучаване на езици и увеличаването на възрастта на индивида.

Има само обща тенденция за намаляване изучаването на чужди езици от хора в по зряла възраст, която в голяма степен зависи само и единствено от външни фактори.

  1. Измисляйте си асоциации

Зубренето наизуст никак не е достатъчно. Измисляйте асоциации за новите думи, с тяхна помощ ще ги запомняте много по-ефикасно. Разказвайте на себе си забава и запомняща се тема, която се асоциира с дадената дума и скоро тя ще стане част от вашия речниковзапас.

  1. Приемайте своите грешки

Не се страхувайте да разговаряте. Проблемът е в това, че вие никога няма да успеете наистина напълно да „научите един език. Той не е някаква вещ например, която да можете да знаете или да не знаете, а средство за разговори. Езиците не трябва да се учат наизуст, а те трябва да се използват практично.

 

Ние от езиков център „Фаме“ сме готови да ви помогнем в изучаването на чужди езици. Ако искате да се запишете на курсове по английски, курсове по немски, курсове по френски, курсове по испански, курсове по турски, курсове по италиански, курсове по гръцки или курсове по руски език нашите телефони са : 0899 884630 или 893 910700.