Английски език за деца – как се постигат най-добри резултати?

английски език за деца

Играта винаги е била и ще бъде най-добрият метод за изучаване на английски език за деца. Ако следвате този принцип, винаги ще можете да постигнете добри резултати дори и при домашни условия. Точно затова ще ви подскажем няколко интересни идеи и основни принципи. Важно еда ги знаете, ако сте убедени, че изучаването на чужд език има значение за бъдещето на вашето дете.

Имайте предвид, че ако успеете да представите играта като основна ваша цел, възможността детето да вложи повече усилия и интерес е много по-голяма. Нека преподаването на английски език за деца бъде просто някакъв начин за провеждане на играта. Така крайният резултат ще бъде именно неусетното научаване на езика! Монтесори е известна в целия свят със своите иновативни педагогически методи. Ето какво казва тя за трите основни изисквания при преподаване на английски език за деца:

  • Игрите, които играете, винаги трябва да бъдат интересни. Ако се ползват допълнителни материали, те трябва задължително да следват вкуса на детето, за да могат да предизвикат неговия интерес.
  • Избраните игри трябва да дадат възможност на детето да се поправи само, ако е допуснало грешка. Приемете факта, че грешките са нещо нормално и могат да бъдат поправени. Това е една от сериозните мисии на всеки родител и учител. Грешката, която е осъзната, винаги е началото на правилното ползване на чуждия език.
  • Трябва да предлагате игри, които позволяват на вашето дете да бъде независимо, като си играе самичко.

 

Идеи за игри на детето на английски език в домашни условия

Класически метод за научаване  на дадени понятия е създаването на връзка между предмет и дадена дума на английски език. Може да се използват цветни карти или изрязани листчета, на които има визия на предмет, означен с дума на английски. Вие казвате думата, а вашето дете трябва да посочи съответния предмет.

Един вариант на тази игра за преподаване на английски език за деца в училищна възраст е просто да изпишат думата на английски. Избраните думи трябва да бъдат предмети, които ги има реално в стаята или наоколо. Вашето дете трябва да постави изписаните думи до съответните предмети. По този начин ще тренирате и неговия правопис.

 

Ето и няколко трика за преподаване на английски език за деца

В различни проучвания учените казват, че всеки момент за учене на чужд език винаги е подходящ. Затова не се притеснявайте да правите разговори на английски език дори на новороденото си бебе. Съществуват немалко факта, които доказват, че ако се говори постоянно чужд език на най-малките, в последствие те по-лесно го научават. Ето и нещо още по-интересно! Знаенето на чужд език в детска възраст развива навреме част от мозъка, който е отговорен за заучаване на който и да е било друг чужд език.

 

Никой не казва, че ще бъде лесно

Най-важният момент при преподаване на английски език за деца е да бъде избран подходящият метод. Излишно е да казваме, че различните хора се справят по различен начин с подадените им техники за научаване. Трябва да се имат предвид и годините на детето ви, неговите интереси и неговите предпочитания. Ако детето обича движението, тогава изберете такива игри, които ще го накарат да се чувства така да се каже в свои води. Например, да скочи върху цифра или някой номер Two, Six и т.н. Нека стигне колкото може по-бързо до даден предмет, който е назован на английски език. Съответно деца, които предпочитат по-тихи игри, нямат да имат нищо против да се забавляват с цветни карти, рисунки и т.н.

Ако някой от родителите или близките на детето се справя без проблеми с дадения чужд език, е добре да говори на детето само на този език. Тъй като знаем прекрасно, че това е изключително трудна задача, ако този език не е български… Ще подскажем, че съществува и друга техника, която се обляга на постоянството. Определен вид игри, които се харесват от страна на детето, се правят единствено на английски език. Когато му четете приказка преди лягане, трябва да е винаги на английски. Може да намерите и песнички на английски в youtube и да ги пускате най-малко веднъж на ден. Запознайте се предварително с текста на песента. И с помощта на посочената по-горе техника (визия-дума), въведете новите понятия под формата на игра. Важното в тези случаи е да намирате поне 25-30 минути на ден за тези игри, следвайки определен контекст и време.

И като извод нека кажем, че независимо дали решите да научите сами детето си с английския език… Или поверите тази задача на подходящи за тях курсове по английски език… Най-важното нещо винаги е било и ще бъде постоянството. Изграждането на навици е най-голямото предизвикателство за бащите и майките, които желаят детето им да се справя добре на чужд език.