5 причини да изучавам чужд език

 

1. Нови приятелства

Още по време на езиковия курс ще запознаеш с нови хора и е възможно от това да излезе едно добро приятелство. Който участва в езикови ваканции, може дори да се запознае с учащи от целия свят. Често тези приятелства остават и след езиковата екскурзия и хората си гостуват един на друг или остават във връзка в социалните мрежи. Новите придобити езикови познания ще ти помогнат да комуникираш по-добре с хора от други култури. По този начин може да се създаде едно или друго чудесно приятелство, от което човек може да научи много.

2. Да живееш някъде другаде, да учиш или да работиш

Един нов език може да ти предостави възможността да живееш, работиш или да учиш в друга страна. Особено за хора, които обичат приключенията, това е перфектният шанс!  Мечтал ли си си да живееш в една прекрасна южна страна? Или да бъдеш приет в американски университет? Чуждите езици могат да ти отворят вратите за тези възможности. Може би ще имаш късмета да намериш своето щастие и да срещнеш своя принц, докато си в чужбина.

3. Трамплин към успешна кариера

В днешни дни е почти крайно необходимо да владееш поне два чужди езика, ако искаш да намериш чудесна работа или искаш да имаш блестяща кариера. Кандидатите за работа с обширни езикови познания са търсени във всички предприятия. В днешния все повече глобализиращ се свят големите фирми често са международни и затова от служителите се очаква да могат да комуникират с хора по цял свят. Едно изследване дори доказва, че сътрудниците, които имат много добри езикови познания са в пъти по-добре заплатени от тези, които нямат такива. Интересно е, че съобразно същото изследване чуждите езици правят хората привлекателни. Това означава успех в професията и любовта! За какво повече можем да мечтаем!

4. Да срещнеш и опознаеш нови култури

При изучаването на един чужд език човек се занимава не само с наизустяването на думи, упражняването на граматика, но и с културата, в която се говори съответния чужд език. Така човек може да се докосне до ежедневието на други хора, техните традиции и начин на мислене. Това е особено важно, когато трябва да се оправяме в чужбина, но това помага и при търговски преговори и сделки, като по този начин по-добре човек може да разбере чуждестранния партньор. Един нов език може да разшири огромно собствения ни хоризонт и мироглед.

5. По-открит & по-толерантен

Чуждият език ти помага да разбереш по-добре другите хора и да погледнеш на света с други очи. Всички хора се влияят от културата, в която живеят и се държат съобразно нея. Възможно е да обърнеш по-голямо внимание на твоето поведение и да го сравниш с това на другите. Освен това можеш да опознаеш, кое в чуждата култура се счита за правилно и кое за погрешно. Бързо ще забележиш, че начинът ти на мислене и поведение, които познаваш, не винаги са най-добрите и следователно ще станеш по-толерантен и по-открит към другите хора.