Турски език – правилни и грешни начини за изучаване

Много често получаваме съвети за това как да изучаваме чужд език от тези, които има какво още да научат, а не от тези, които знаят езика. В интернет пространството е пълно с какви ли не реклами, форуми за изучаване на чужди езици, блогове, фейсбук страници или ютуб видеа, които обещават, че ще научите чужд език много бързо. Не вярвайте на тези огромни обещания, тъй като изучаването на турски език например не става с едно щракане на пръсти. Необходимо е голямо постоянство, а това означава само едно единствено нещо, а именно много време.

Но нека разгледаме малко по-подробно някои от правилните и грешните начини за изучаване на турски език.

Не все доверявайте и на тези, които казват, че са научили турски език единствено със слушане на турска музика или гледане на турски филми. Със сигурност това им е помогнало, но няма как да бъде единственото нещо за постигането на желаната цел. Който говори правилно турски език, използвайки разнообразни думи, фрази и термини, означава че отделил достатъчно дълго време за изучаването му.

Ето и някои от най-често срещаните грешки относно изучаването на чужд език.

ГРЕШНО: Казва се, че най-бързият и сигурен начин да научиш турски език е като отидеш да живееш в Турция

Със сигурност стимулите за изучаване на турски език, било като уроци по турски език или в курс по турски език, в Турция са много по-големи. Но и в този случай нещата не стават просто ей така. Можете да живеете и години наред в Турция, но познанията ви по турски да се ограничават с реплики от рода на : „Günaydın!“ – Добро утро, „Teşekkürler“ – Благодаря, „Görüşürüz“  – Чао, и други подобни.

Освен това не са малко примерите на близки, приятели и познати, които ще кажат, че в около тях има повече чужденци отколкото българи. А от това следва извода, че напълно основателни са съмненията ви за това дали турският език се говори както трябва от тях. Какъв е извода –  ако тръгвате от нулата с познанията си по турски език, дори и в Турция да ви се наложи да посещавате курсове по турски език или частни уроци по турски език, то тогава имайте в предвид, че ще посещавате такива места, които не струват и „пет пари“.

ГРЕШНО: Четенето на книги, слушането на новини по радио или телевизия е достатъчно, за да научите турски език

Слушането на турски песни и турски новини, гледането на турска телевизия и турски филми е наистина много нещо много полезно, но те са необходими само тогава когато много сте напреднали в турският език или имате поне турски език ниво А2.

Един музикант от ден на ден става все по-добър и по-добър, когато всеки ден свири. Един спортист например също не повишава своите способности само с гледане и слушане, а с много, много тренировки и то проведени по най-правилният начин. Същото важи и за изучаването на турски език. По време на ученето ви могат да бъдат включени множество поддържащи техники и „подгряващи упражнения“, които подпомагат процеса на изучаването, но те не са най-важните.

ГРЕШНО: Ще обогатите речниковият си запас от думи, ако имате винаги под ръка речник и научите наизуст страшно много думи

Речникът е наистина полезен и няма спор в това, но той служи за изясняване на значението на думата, няма как речникът да бъде вашето основно средство за учене на чужд език.

Постоянното търсене на думи в речника е твърде изморително и в крайна сметка – наистина загуба на време. Ако сте започнали да превеждате статия или книга на турски език и търсите всяка една дума в речника, явно тази статия или книга не е предназначена за вас.

Думите остават за постоянно в съзнанието ни, когато ги ползваме в определен контекст, няма как да ги запомним, ако са просто някакъв списък от 10, 20 или 30 думи.  Ученето на турски език няма нищо общо с паметта, но затова пък е способност, която се тренира с изключително много упражнения.

ГРЕШНО: Единственият начин за качествено изучаване на турски език е като намерите учител или учителка, чийто роден език е турският.

Със сигурност учител, чийто майчин език е турският ще ви помогне много, но истината е, че той използва методите, които ползват и всички останали. Тоест на първо място по важност стои методът, който ще изберете за учене, а не да изберете учителят. Без конкретна методология на водене на уроците, изучаването ще бъде просто целене в много посоки. Често се случва така, че за някои турскоговорящи учители единственият коз, който притежават е че езикът им е роден, но в същото време им липсват необходимите познания и умения да преподават качествено уроците.

ГРЕШНО: За да говорите добре турски език трябва да бъдете талантлив и да сте започнали изучаването му от още като малки деца

Всеки може да научи чужд език, но не всеки метод е подходящ за всички ученици по турски език. Някои имат по-добра визуална памет, други имат по –добра слухова памет, някои познават вече друг чужд език, други – не. Важно е да се определят личните качества и спецификите за учене на всеки един човек, за да се прецени кой от методите по турски език е подходящ за него. Ако се направи добре тази първа крачка, може да забравите изказвания от рода на : „Не ми се отдават чуждите езици.“

 Ако искате да изучавате турски език в курсовете по турски език и да и обучава качествен преподавател можете да посетете: www.fatibg.com/цени-и-график-курсове

Ако искате да изучавате турски език в уроци по турски език, като бъдете обучавани от страна на професионален преподавател по турски моля посетете: www.fatibg.com/индивидуални-уроци

За всякаква информация свързана с  изучаване на чужди езици моля посетете: www.fatibg.com