Турски език – изучаване

Във връзка с изучаването на турски език един от най-често питаните от учениците ни въпроси е как да учат по-ефективно. Освен това днес е трудно да отдадем много време на странично занимание като изучаването на чужд език. Порази тази причина ви предлагаме да потърсим най-добрите трикове за учене на турски език заедно.

След като познаваме своите вътрешни нагласи и качества, можем много бързо да изберем успешната тактика за учене за себе си. Един много добър подход към изучаването на ТУРСКИ ЕЗИК е според паметта, която притежаваме.

Има няколко основни групи хора, и съответно курсисти, според най-услужливия тип памет.

  1. Визуална памет


Хората с най-силно развита визуална памет обикновено запомнят по-добре форми и цветове.
Често могат да си припомнят по-лесно как изглежда страницата в дадена тетрадка, отколкото какво пише на нея.
Как да учим?
Този тип хора запомнят най-добре визуално кодираната информация. Добри резултати при тях дават например различни схеми и таблици, листчета, които сме поставили на някои места вкъщи, рисунки и т.н. Всички тези похвати трябва да имат един много важен и конкретен елемент, а именно цветовете, защото те стимулират мозъка да определи информацията дали е важна или не.

  • Асоциативна памет


Хората със силно развита асоциативна памет запомнят различни неща чрез осмисляне на връзките между тях. Асоциативната памет се основава повече на разбирането на логическата верига, отколкото на механичното запомняне на факти и неща.
Как да учим?
Асоциативната памет предполага създаване на връзки между отделните думи и граматически единици. Много добър помощник на хората с този вид памет е етимологията – науката за произхода на думите и значението на различните корени, суфикси и префикси. Разбира се, това не означава, че за да запомним нещо трябва винаги да носим със себе си речник. Можем да си създадем собствени асоциации – например да оприличим материала на нещо, или на друг, който знаем; да сравним звученето на думите с друг език; да си създадем малки рими, чрез които да запомняме по-лесно всичко, което ни трябва.

  • Слуховата памет

Хората с добра слухова памет проговарят например ТУРСКИЯТ ЕЗИК изключително бързо. Те имат способността да чуват, запомнят и да могат да възпроизведат фразите почти веднага, след като са ги чули. Те нямат нужда да носят със себе си тетрадка например и да записват програмата си, достатъчно е да им кажете кога и къде и те няма да забравят нищо.
Как да учим?
От гледна точка на изучаването на турски език, тези хора са родени да се потопят в езиковата среда. Ако сте от хората със силно развита слухова памет, то на Вас са Ви достатъчни няколко дни в Турция, за да можете да си запазите хотела за следващата си почивка. Проблемите при този тип ученици идват, когато дойде моментът чутото да се постави в структура т.е. да се обоснове граматически правилно или да се обобщи като цяло. Можете да използвате способността си да запомняте бързо слухово като слушате турска музика и/или като записвате собствения си глас, докато обяснявате сам на себе си множественото число например и след това слушате записите много пъти.

  • Механична памет


Има доста хора с добре развита механична памет. Това са хората, които първи научаваха стихотворенията и уроците по история например в училище и прилежно си пишеха редовете с новите думи по турски език. Тези учащи запомнят, като възпроизведат множество пъти материала.
Как да учим?
Ако имате механична памет, хубаво е да й се отдадете без никакво колебание. Разбира се, много е вероятно да нямате време да пишете по една страница с всеки нов урок по турски, така че можете да приложите същия трик като хората със слухова памет – сами да се запишете на телефона си, докато четете информацията, която искате да научите, след което да я слушате много пъти.

  • Кинетичната памет


Ако не Ви свърта на едно място докато се опитвате да си научите новите турски думи, то Вие вероятно имате силно развита кинетична памет. Хората с преобладаваща памет от този тип обикновено са доста активни. За тях е трудно да стоят дълго на едно място и с удоволствие участват в разиграването на диалози и сценки в урока по турски. Когато са под напрежение и стрес, обикновено излизат на разходка или излизат малко да потичат.
Как да учим?
Кинетичната памет позволява голямо разнообразие от начини за учене. Можете да започнете като създадете асоциация между движение и дума. Когато запомните асоциацията движение-дума, направете комбинация от движения и за нула време ще запомните урока по турски език. Можете също да излезете да се поразходите и при всяка стъпка с левия крак да си припомняте един елемент, при всяка стъпка с десния – друг.

Естествено, че всички ние имаме повече от един тип памет в различни комбинации и различно отношение, така че горните трикове могат да бъдат комбинирани по най-различни начини.


Най-важното, което трябва да запомним за изучаването по турски език е, че то не е свързано с определено място и време – то се случва винаги, всеки ден и постоянно. То е в звуците, в гледките, в думите по турски , в асоциациите и т.н.

Така че отворете мислите си, излезте навън и се отдайте на
изучаване по турски език, било то на индивидуални уроци по турски език  или КУРСОВЕ ПО ТУРСКИ ЕЗИК!

Ако искате да научите турски език можете да се запишете на нашите КУРСОВЕ ПО ТУРСКИ ЕЗИК или да започнете да изучавате езика в ИНДИВИДУАЛНИ УРОЦИ ПО ТУРСКИ ЕЗИК. В тази връзка посетете www.fatibg.com.

Пълна информация във връзка с КУРСОВЕТЕ ПО ТУРСКИ ЕЗИК  можете да намерите тук: http://www.fatibg.com/цени-и-график-курсове

А информация свързана с индивидуалните, частните или онлайн уроците по турски език можете да намерите тук: http://www.fatibg.com/индивидуални-уроци