Учител по турски език – Тайните на професията учител

В тази статия ще ви разкажем за нашите учители по турски език, английски език, немски език и всички останали чужди езици, които се преподават в езиков център ФАМЕ.

Ако наистина искате да изучавате чужд език било то в КУРС ПО ТУРСКИ ЕЗИКили друг чужд език или било то в ИНДИВИДУАЛНИ РОЦИ ПО ТУРСКИ ЕЗИК моля да посетите нашият сайт www.fatibg.com.

Звънецът отбелязва началото на часа и в стаята с учебник и работна тетрадка в ръка влиза любимият ни учител. Мислите ли си, че знаете наистина всичко за него?
Не прибързвайте с отговора, ще ви представим няколко любопитни истини за преподавателите, за които може и да не подозирате.
Учителите не работят само половин ден ….

Много вероятно е да ви се струва, че учителите прекарват в работа едва половината от деня си (докато са в училище и имат часове), но дали с това се изчерпват задълженията им? Всъщност не. Това не е така!
През останалото време те имат да подготвят материала за училище, да проверяват домашни и контролни, да търсят нова и интересна информация, с която да разнообразят учебния процес, да предадат нови и полезни знания

Учителят редовно влиза и в ролята и на родител

Училището е място, в което се случват различни житейски събития и ситуации. Когато родителите отсъстват, за да дадат съвет или насочат своите деца, тази роля се поема изцяло от учителя.
Така той често не просто преподава уроците за училище, но и уроците за живота. Той дава и новите знания, новите виждания….

Учителите поемат голяма отговорност към всеки един ученик

Учителите по турски език , също както докторите поемат отговорността да се грижат за здравето и спокойствието на своите ученици, като поемат голяма отговорност да работят за бъдещето на своите ученици.
Чрез своята работа те дават шанс на най-младите поколения да придобият знанията, които са им нужди, за един успешен старт в колелото на живота.

Професията на учителя е свързана с емоционално натоварване

Провеждането на контролни, писането на високи и ниски оценки, справянето с детските настроения и др. са все фактори, които предполагат емоционална устойчивост.
Работата с деца и техните търсения в изграждането на характер са голямо предизвикателство и влияние за емоциите на учителя.

Учителят по турски език не е специалист по всичко

Много често забравяме, че зад образа на учителят по турски език се крие образът на обикновения човек. Напълно нормално е един учител турски език например да не е наясно с уроците по физика, както и обратното.
Не трябва да си създаваме илюзиите, че учителите са длъжни да знаят всичко, свързано с всяка една дисциплина.

Професията на бъдещето

Според образователните специалисти през следващите няколко години много от съществуващите професии ще изчезнат или ще се променят значително под влиянието на технологиите и автоматизацията. В тази перспектива една от най-важните задачи на образованието е да подкрепи младите хора да бъдат адекватни за тази нова реалност и да развият нужните умения и нагласи за професии, които още не познаваме.
С тази предизвикателна задача на се заемат именно преподавателите. Но не онези, които са единствено преносители на знанието (отдавна тук технологиите са много по-ефективни), а които провокират въображението и идеите на учениците, подкрепят опитите и насърчават ученето през осъзнаване на преживяванията. Добрият учител по турски език е вдъхновител, който насърчава своите ученици или курсисти по турски език да опознават себе си и другите, да откриват и знаят как да влияят на света. Да използват наученото, за да правят света по-добро място за всички нас, докато паралелно градят очертанията на собственото си бъдеще.
Това са елементите на роля, която е добре позната отговорност на успешните учители и днес, а не е само мечта за бъдещето. Не случайно добрите учители имат толкова силно влияние върху всеки един от нас и един наистина добър учител по турски език го помним за цял живот.
Промяната е в засиления акцент върху развитието на критично мислене и усвояването на умения и нагласи, за сметка на възпроизвеждането на информация. Нужда, която провокира учителската професия да се променя много по-бързо, откогато и да било преди, и да насърчава учителите по турски език да се адаптират спрямо всичко и учат непрекъснато. А това ги прави много по-необходими и важни професионалисти за бъдещето и истински лидери на промяната в обществото, които не могат да бъдат заменени от нищо друго.

Да си учител може да е само началото

Изборът на учителската професия в 21 век вече не е свързан просто с “призванието да преподаваш”, подходът към децата и желанието за общуване с тях. Да бъдеш учител е и една от най-добрите школи за личностно и професионално развитие. Осъзнат избор за трупане на ценен практически опит и развиване на умения, част от кариерната ориентация къде и как може да си най-полезен.

В всекидневната практика на преподавателите още от първия учебен ден е заложено да използват и развиват много от уменията, които са важни за успешната реализация и в редица други професии. Сред тях са планирането на различни процеси и дейности, поставянето на високи цели, ефективната комуникация с различни заинтересовани страни, решаването на конфликти, търсенето на нови и различни начини за ангажиране на аудиторията (учениците) и справянето в предизвикателна среда с ограничени средства.
Да си учител по турски език означава да използваш възможностите, които се отварят пред теб да ставаш по-добър – човек и професионалист. А след това да използваш уменията и знанията си, за да развиваш и помагаш на другите. Да предаваш ефекта и да заразяваш. В повечето случаи това парадоксално означава да не мислиш за себе си в краткосрочен план, а в голямата картина на следващите няколко години. Именно затова и добрите учители в международен мащаб успяват да се реализират на ключови управленски позиции в бизнеса, предприемачеството и публичния сектор.

Не на последно място учителската професия е една от малкото, които измерва своя успех през успеха на другите (учениците). А това развива емпатията и умението да “предадеш нататък”, да подкрепиш и насърчиш, да знаеш, че е важно да даваш най-доброто не само заради себе си, а и заради другите. Осъзнатостта на тази роля е в основата и на промяната на света, защото всичко започва от теб и изборите, които правиш.

8 неща, които хората не разбират за работата на  учителят по турски език

Или защо никой не става учител, просто за да се позабавлява
Вярвате или не, но на едно парти до мен се приближи далечна родственица и каза: „Синът ми трябва да поговори с теб как се става учител, защото търси лесна работа, без много стрес“. Не си спомням какво отговорих на тази лишена от всякаква логика забележка, но пълната липса на разбиране ме впечатли толкова, че дори 10 години след случката се изумявам от нея.
Може би сте чували някой от следните коментари:
„Толкова е хубаво да почиваш цяло лято. Лесно им е на учителите!“
„Имаш само 25 деца в класа – това е доста добре!“
„Сигурно е много лесно да преподаваш в началните класове. Децата са толкова добри и кротки, докато са малки.“
Тези думи само показват колко малко виждат и разбират хората от работата на един учител. Понякога дори администраторите в самите училища забравят с какво се сблъскваме всеки ден на фронтовата линия на образованието.
Затова формулирах 8-те най-важни неща, които не-учителите просто не разбират:

1. Лятото е крайно недостатъчно за психическо и физическо възстановяване. Сигурна съм, че всеки учител оценява свободните летни месеци. Но знам от опит, че често това време не стига, за да се възстановим от напрежението на една обичайна учебна година. Това продължително откъсване ни е важно, за да съберем сили и оптимизъм за класната стая през септември.

2. В началните класове ние много често решаваме проблеми, свързани с „тоалетното“ възпитание на децата. Понякога дори учителите в горните класове не могат да разберат ежедневните кризи, свързани с телесните функции на учениците, с които ние се справяме.

3. Ние не сме само учители. Думата „учител“ просто не успява да покрие всичко. Ние сме също медицински сестри, психолози, социални работници, семейни съветници, секретарки, техници и много често родители за нашите ученици. Ако работите във фирма, можете да кажете: „Това не влиза в длъжностната ми характеристика“. Като учител трябва да бъдете подготвени за всичко и всичко може да ви се случи. И няма как да откажете да се справите със ситуацията.

4. За всичко сме виновни ние. Родители, директори и обществото като цяло обвиняват учителите за всеки проблем под слънцето. Ние влагаме сърцата и душите си в преподаването. Имаме най-добрите намерения в най-обърканата образователна система. И въпреки това сме виновни. Независимо от това ние продължаваме да работим и да се опитваме да променим нещата.

5. Нашата работа е наистина сериозна – когато има грешка или проблем, то много често те са сърцераздирателни и важни. В корпоративния свят пропуск може да означава погрешно изтрит файл или загуба на пари. Но в образованието проблемите са много по-дълбоки: изгубено дете по време на екскурзия, ученици с родители в затвора, насилие над децата по пътя към дома, момче, отглеждано от баба си, защото всички други са го изоставили. Това са истински истории, на които съм била свидетел. Човешкото страдание ни се отразява, особено когато ние сме учителите, които се опитват да помогнат. За съжаление, ние не можем да оправим всеки проблем, който виждаме, и това ни наранява още повече.

6. Всеки час в училище изисква поне още час работа у дома. Да, разбира се, учебните часове са само 5-6 на ден. За толкова ни плащат. Вкъщи обаче сме затрупани с домашни за проверка и трябва да се подготвяме за предстоящите уроци. Много често ни звънят родители. Премисляме проблемите, с които сме се сблъскали през деня, в безсънните нощи и през уикендите.

7. Когато си начален учител, възможността ти за отсъствие от работа е сведена до минимум. Когато работиш в офис, може да звъннеш и да кажеш, че си болен. Но когато си учител, е изключително сложно да отсъстваш от работа, особено ако това се случи внезапно. Предаването на работата на заместващия учител ще отнеме поне няколко часа и когато трябва да положиш целия този труд за 5-6 часа отсъствие, може би е по-добре просто да отидеш на училище.

И да не забравим последното…

8. Преподаването изтощава физически и емоционално. Да бъдем откровени – спецификата на работата води до своите здравословни проблеми. А изолираната среда на класната стая, в която ние сме единствените възрастни, може да е особено напрягаща.

Надявам се, че всички, които ни завиждат за дългите ваканции, ще ни разберат малко по-добре след тази статия. И след като се пооплакахме, очаквайте следващата ми статия – за хубавите неща в учителската професия, а те са много!

Ако искате да изучавате чужд език моля посетете нашият сайт www.fatibg.com.

Ако искате да изучавате турски в УРОЦИ ПО ТУРСКИ ЕЗИК моля посетете: http://www.fatibg.com/индивидуални-уроци

Ако искате да изучавате турски в КУРСОВЕ ПО ТУРСКИ ЕЗИК моля посетете:  http://www.fatibg.com/цени-и-график-курсове