Някои полезни съвети за по бързо изучаване на английски език – част 6

Съвет №10

Не се притеснявайте от това да правите грешки

При изучаване на английски език е трудно да съчетават всички правила и думи за да постигнете едно просто изречение. Не позволявайте на това да се страхувате, за да не кажете нещо грешно, което от своя страна да ви пречи да говорите свободно. Дори ако мислете, че правите грешки, продължавайте да разговаряте така или иначе. През по-голяма част от времето хората ще разберат какво пробвате да им кажете, дори ако правите грешки. Освен всичко, колкото повече разговаряте, толкова по-лесно става и толкова по-бързо ще дойдат точните думи и фрази.

Когато изучаваме английски в училище, обикновено се страхуваме да разговаряме в класната стая. Мисля, че основната причина е защото се притесняваме, че ще ни се смеят за грешките, които допускаме. За това получаваме добри оценки, но не можем да разговаряме спокойно.

По-късно в нашият живот, когато отиваме на курсове по английски език, например защото ни се налага да живеем в чужда страна, можем да опитаме да го изучаваме по друг различен начин. Накарайте се да разговаряте с другите на английски извън курса по английски език още от самото начало.

И много бързо ще разберете че няма нищо от което да се притеснявате. Никой не би ви се засмял, дори да сте напълно начинаещ. Всъщност ще разберете, че към вас се отнасят окуражително точно заради това, че се опитвате да говорите. Колкото повече разговаряте, толкова по-уверени ще се чувствате. Колкото по-сигурни ставате, толкова повече ще правите опити и ще научавате различни начини за да ползвате езика. Колкото по-спокойно се чувствате, толкова повече уменията ви ще стават по-добри и по-добри.

Няма защо да се притеснявате, когато разговаряте на нов чужд език. Естествено, ако сте на някакъв изпит или представяте дадена презентация, трябва да говорите правилно и тогава ще имате причина да бъдете напрегнати. Но във всички други случаи дори е добре да правите грешки, защото без да допускате грешки, не може да се научите да не ги допускате.

През по-голяма част от времето през което говорите, слушателят обръща внимание само на това, което изричате; т.е. на важната информация, която му казвате. Той няма да види случайната грешка, освен ако не променяте смисъла на това, което казвате и дори тогава най-лошото нещо, което може да стане, е той да ви помоли отново да го повторите.

За да станете майстори в езика, трябва да имате широк охват на израз и да можете да използвате много разнообразни езикови структури. Единственият начин това да го направите е да не спирате да разговаряте и да допускате грешки, стига наистина да се научавате от тях.

Изучаването на английски по този начин е това, което добрият учител трябва винаги да насърчава. По друг начин казано, да направи така че, курса по английски език да стане място, където хората да се чувстват приятно, да говорят на езика и да не се притесняват от това да правят грешки.

Именно едно такова място са и курсовете по английски език на езиков център Фаме. Директната методика, която при нас е базирана на въпроси и отговори дава възможността курсистът постоянно да  разговаря, което пък от своя страна прави и по лесно преодоляването на страха от това да допуска грешки.

Така че, не се страхувайте от  това. Бъдете сигурни и говорете английски като започнете  от днес!

Съвет №11

Изучавайте английски от каквото и да е източници

Не е нужно да изучавате английски само в курсове по английски език, от индивидуални или онлайн уроци по английски език, от учебници и преподаватели. Всеки, който говори на английски език, може да ви помогне да разговаряте на него. Представете си как ще се почувствате, ако някой ви попита на български език как да кажете нещо? Бихте ли се ядосали? Най-вероятно отговорът ви ще бъде – Не! Най-вероятно ще се бъдете радостни от това да му помогнете, точно както повечето говорещи хора на английски език ще бъдат щастливи да ви помогнат. Ако познавате каквито и да е англоговорящи хора, дали приятелка или позната, се възползвайте от това да практикувате своят английски и да се учите от тях.
Не е нужно да живеете в страна където се говори на английски, за да се научите да говорите спокойно на английски език. Вие дори не трябва да напускате вашият роден град. Просто от всякъде се обградете с английска реч. Например пишете на английски продукти, които трябва да напазарувате. Четете  различни английски вестници, слушайте английско радио, гледайте английска телевизия.


Създайте си приятели, с които да правите разговори на английски език .  Най-вероятно има много чужденци, които живеят близо до вас. Намерете начин да се видите с тях: посещавайте барове и ресторанти където се говори на английски, присъединете се към спортни и социални клубове или участвайте в някакъв езиков обмен. Бихте могли дори и да станете  доброволци – защо не екскурзоводи към някаква местна туристическа атракция, за да можете да се срещнете с говорещи английски от цял ​​свят.
Забравете за българският език, за да можете да упражнявате своя английски. Създайте си свой английски клуб и се срещайте редовно, за да разговаряте на английски език. Можете да се мотивирате един друг и вие ще се учите, като помагате пък от своя страна на другите с техните проблеми.


Използвайте автентични материали.
Понякога сама четенето на английски език от учебници може да бъде наистина скучно. Опитайте да четете английски текстове от т.нар. жив живот, написани за и от англоговорящи хора. Първоначално това за вас ще бъде предизвикателство, но ще ви стане много интересно, след като го направите. Ако не можете да намерите книги на английски език или списания, то тогава използвайте интернет, за да четете новините на английски през всеки един ден.


Бъдете активни онлайн в интернет и можете да сте във връзка с хора от целият ​​свят. Участвайте в различни чат стаи или форуми, за да пишете на английски, докато научавате много нови неща за различни култури. С помощта на социалните медии е по-лесно от всякога да поддържате каквато и да е било връзка със ​​света.
Задайте си реални цели свързани с употребата  на английският.
Искайте да получите промоция на английски, да говорите с вашите колеги, които говорят на английски, да учите в чужда държава или да прекарате следващата си почивка в страна, в която се говори на английски. Поставете си краткосрочни и дългосрочни цели и следете вашият напредък.


Слушайте истински и реален английски език.
Тренирайте постоянно слуха си, като слушате английски, говорен с една по нормална скорост, дори ако не разбирате абсолютно всичко. Не се притеснявайте да слушате по много пъти нещата, за да ги разберете докрай. Изключително лесно можете да намерите безплатни онлайн уроци по английски език от интернет пространството или по друг начин.
Намерете интересни начини да изучавате нови думи.
Потърсете текстовете на вашите любими песни на английски език. Ако имате добра визуална памет си създайте ваш речник с нарисувани от вас картини, за да ви помогнат по-лесно да го запомните.
Изучавайте културата на страните, в които се говори на английски език.
Изучаването на какъвто и да е чужд език не е само граматика и думи: става въпрос за разговори с хора, които имат различен начин на мислене и комуникация!
Каквото и да правите, дори и да изучавате английски в уроци по английски език винаги се забавлявайте! Така изучаването на езика няма да го възприемате като усилие, а просто като едно удоволствие. Играйте на различни игри, попълвайте кръстословици, пейте песни, четете комикси и никога не се притеснявайте ако грешите – грешките често в повечето случаи са най-добрият начин да се научите!
И най-важното винаги  бъдете упорити във всички тези начинания.