Турски език – Не добрият учител – част 2

Ще ви разкажем за учителят по турски език,но вече ще разгледаме не добрият учител

НЕ ДОБРИЯТ УЧИТЕЛ

Темата на предходната част беше „Идеалният Учител”. Обаче за съжаление не всички учители са такива и ще бъде бъде доре да да погледнем и някои качества, присъщи на „не добрият ” му колега. Докато във връзка с характера на добрия учител почерпихме вдъхновение от едно детско есе, по темата за „лошият” ще се позабавляваме с хумора на професионалистите. Както казах в началото, аз самата вярвам, че да бъдеш учител е изкуство, с което човек по рождение се ражда. И все пак, никога не е късно да се научиш да бъдеш добър учител. Едно от най-добрите места, където можете да се срещнете с добър учител да кажем по турски език е езиков център, Фаме, където всички учители са професионалисти. Където работят прекрасни преподаватели с много опит и желание. В случай, че искате да изучавате турски език, било то на курс по турски език или индивидуални уроци по турски език моля да посетите нашият сайт www.fatibg.com.
Искрено се надявам, в случай, че сте преподаватели, да НЕ откриете себе си в написаното тук! Или, ако все пак, това се случи, дано да се замислите!

Отношение на учителя към работата

Не се оплакваш, но винаги търсиш някое друго свободно място. Човек трябва непрестанно да се бори, за да се развива. Не се старай да отиваш навреме на работа, по-добре е изобщо да не ходиш. Както се казва всичко, което не ти доставя удоволствие по добре не го прави. Какво друго би направило учениците по-щастливи от това да нямат часове? Не взимай работата си присърце. В живота има толкова други по-важни и приятни неща.
Подготовка за часа

Никога не подготвяй уроците, които ще преподаваш предварително! Това унищожава въображението и желанието за творчество в час. Следвай учебника – в него всичко е написано. В никакъв случай не си и помисляй да носиш материали и предмети в клас. Те само отвличат вниманието на учениците от учебника. Не се опитвай да следваш някаква конкретна програма. Какъв е смисълът – възможно е изобщо да не се получи. Просто импровизирай във всичко.
В класната стая

Никога ама никога не се усмихвай! Това ще развали имиджът ти. Няма нужда да се обръщаш към учениците по име. Звучи твърде персонално. Вместо това, можеш да използваш други обръщения, като „Хей, ти” или „Младата дама в ъгъла”, „Момчето с очилата, ей там” и др. Би могъл просто да посочиш, да използваш контакта с очи, или нещо подобно. Това несъмнено ще промени атмосферата в класната стая. Никога не питай учениците за домашното, което си им дала! Може да се почувстват неловко, ако не са го написали. Не сменяй мястото си в класната стая! Най-добре да си стоиш зад катедрата и да останеш седнала и неподвижна до края на часа. Така учениците винаги ще знаят къде да те намерят, в случай, че се нуждаят от теб. Работи винаги само с най-добрите, забрави за тези, които не напредват бързо! Какъв е смисълът да включваш и онези, които напредват по-бавно? Най-вероятно нещо ще объркат и само ще ти загубят времето. Важно е учениците да научат наизуст всички правила, спреженията на глаголите и склоненията на съществителните.
Давай им огромни списъци с думи, които те никога няма да употребят и да научат! Та нали езикът е това – граматика и лексика. Нека учениците превеждат непрекъснато от и на чуждия език. Какво по-полезно упражнение от това нали? Никога не давай на учениците да слушат автентична реч на чуждия език. Това само ще им отнеме от времето да превеждат полезни текстове. Колкото до говоренето – то възниква като естествен резултат от заниманията с думите, граматика и превод, така че какъв е смисълът да го упражняваш по време на час? Важното е да се „препуска” по материала – колкото повече материал преподаваш – толкова по-добре! Никога не се съобразявай с темпото на усвояване на учениците. Наложи им своето темпо на работа! Нали ти си „шефът”? Никога не поощрявай учениците си. Никога не им казвай, че се справят много добре. Никога не употребявай думата „Браво!”. Ами, разбира се – това не е правилно! Пиши си спокойно текстови съобщения или играй игрички на телефона си по време на час. Няма значение какво ще си помислят учениците, така или иначе и те го правят постоянно и защото са задължени.

Приключвам темата с хубавата поговорка „С какъвто учител седнеш да учиш, само това ще научиш. Или по друг начин казано „Какъвто учителят, такъв и ученикът”. Оказва се, че учителят е най-важният фактор при обучението на всеки един ученик, така че не го подценявайте при избора си на езиков център или училище!

Ако искате наистина да научите например турски език при добър учител моля, посетете www.fatibg.com или звъннете на телефон 0899 884630.

Нашите учители обичат своята професия и напълно и се отдават.