Късно ли е да изучавам чужд език след 40 години?

Накратко казано – НЕ!

Никога не е късно да започнете да изучавате нещо ново, било то чужд език, някакъв спорт или готварство например. Ако искате – можете. Дали ще е лесно да учиш в една по-късна възраст? Не е много вероятно, но основните причини за това са две: първата е, че притеснението да не сгрешиш пред другите хора и да се изложиш. И втората е, че в ежедневието си по-зрелият човек използва вече разработени и изпробвани методи за научаване на нови знания и е логично и по-лесно отново да изучава чужд език така, както си е свикнал. Например, в училище са изисквали от вас да превеждате даден текст или текстове  по английски език. За вас това е един извървян път, която ще използвате и сега, но това ви пречи спокойно да разговаряте на английски. Ще дам пример с две мои ученички в десети клас. Едната дойде при нас в седми клас, с вече добре установени привички за изучаване на чужди езици, като някои от които бяха много неефективни и на нея й бяха необходими 4 години, докато превърни старите си начини на учене в нови,  които трябваше да бъдат по-ефективни. На нея й трябваха много усилия и време, но тя се справи фантастично. Другото момиче дойде при нас миналата година, вече в десети клас и имаше същия проблем. Тя много много дълги години е работила по един начин, и заради това отнеме много повече време да си изгради нови и правилни методи на изучаване. Точно заради това малките деца учат по-бързо и по-лесно чужди езици. Те не се притесняват толкова много от това, че може да сбъркат , а и още повече нямат изработен начини на учене, които подсъзнателно да следват. Малките деца с „поемат“ всякаква нова информация и се опитват, без да се притесняват да я използват. За да изучаваш чужд език, като например английски, немски, френски, италиански, испански или турски език в по-зряла възраст трябва да си припомните няколко простички неща от ученическите ви години и да преодолеете други.

Мога да ви дам няколко съвета във тази връзка:

  1. Научете се да бъркате без притеснения. Грешката не е нещо фатално и вие не сте се изложил. Грешката е ваш добър приятел и всеки път когато сгрешите научавате по нещо ново. Обаче, това за да стане, трябва да разговаряте на чуждият език, иначе няма как да грешите. Спомнете си например когато се учехте да карате колело – колко пъти паднахте и пак се качвахте на колелото? Спомнете си когато се учехте да готвите – колко пъти вечеряхте сурова или безвкусна храна? Когато не грешите, няма да имате и резултати.
  2. Научете се да се забавлявате. Децата научават всичко много бързо, защото се забавляват, затова и вие трябва да се забавлявате. Не обичате да пеете? (и то защото пак ще се изложите, нали..?) Трябва да пропеете – в колата, в кухнята, в час, защото изучаването на чужд език с музика е най-приятното занимание. Много бързо запомняте страшно много думи и фрази, дори цели изречения и докато пеете е много по-лесно да изговорите думи, които иначе биха ви затруднили.
  3. Научете се да слушате. Всичко, което учителката прави в часа е много добре обмислено и планирано – всяко едно правило, всяко упражнение, включително пеене и рисуване, всяка една игра, дори и начинът, по който изписва нещо на дъската има някаква цел. Урокът е една много сложна последователност от елементи, които целят определени резултати. Именно заради това на въпросите като например „а не може ли да пропуснем второто слушане на упражнението” или „не може ли да си запишем на значението на думата, че е по-лесно”, ще ви отговоря: „Не, не можете. Трябва да го запишете сега и веднага.”
  4. Научете се да бъдете търпеливи. Ще бъде наистина чудесно, ако всички имахме фотографска памет и запомняхме всичко веднага на момента. Но за наше голямо съжаление ние нямаме такава памет и именно заради това  трябва да повтаряме всяко едно нещо, които учим. Трябва да слушаме и повтаряме всяка една буквичка, сричка, дума, разнообразни изречения, за да се научим да изговаряме правилно звуковете и да свикнем със специфичната интонация на конкретният чужд език. Трябва да се научим да изписваме думите, за да свикнем с по-специфичният им  правопис, трябва да ги повтаряме многократно, за да можем да станем по-уверени. Повтарянето не означава, че нещо не е както трябва и трябва да го повториш, ако трябва и хиляда пъти, за да го запомниш, то е просто е една много добре работеща система за изучаване на чужди езици.
  5. Научете се да си пишете домашното. Много често по-зрели курсисти ми казват: „Ама, аз и в училище не си пишех домашните, но се оправях.” Изучаването на език не е като да ходиш на училище, където ходиш, защото нямаш друг избор. Ако в училище не сте си писали домашните, започнете да го правите сега. Изучаващият чужд език има нужда от постоянен връзка с него.  Колкото повече, го използвате, толкова по-добре. Не можете да постигнете някакви резултати, само като посещавате езиков център Фаме.  Най-напред, домашното е вид самостоятелно да използвате езика и след това, докато си пишете домашното вкъщи, без учителката до себе си, ще се появят всички неща, които не сте разбрали по време на урока и следващият път ще знаете какво не сте разбрали и в зависимост от това ще зададете своите въпроси.
  6. Научете се да задавате въпроси. Съвсем нормално е да не сте разбрали нещо, даденото нещо да ви се стори прекалено трудно или просто да сте се разсеяли, докато учителката ви е обяснявала. Питайте. Ние сме свикнали да ни задават въпроси и много ги обичаме. За нас това означава, че вие имате желание да учите и полагате усилия. Всеки професионален учител с удоволствие ще отдели достатъчно време, за да ви го обясни отново и отново или ще ти даде допълнителна домашна работа, която след това заедно да обсъдите. Нито един учител няма да си помисли нещо лошо за вас, ако пред групата поискате допълнително да ви се обясни. Това дори е много вероятно повторното обяснение да бъде добре дошло за други в групата, които не са събрали кураж да попитат.   

Ако и вие искате да изучавате английски, немси, френски, италиански, испански или турски език в курсовете по чужд език и всичко да ви бъде обяснявано от професионален учител можете да посетете: www.fatibg.com/цени-и-график-курсове

Ако и вие искате да изучавате английски, немси, френски, италиански, испански или турски език в индивидуални уроци по английски, немски, френски, италиански, испански или турски език, като бъдете обучавани от страна на професионален учител  моля посетете: www.fatibg.com/индивидуални-уроци

За всякаква информация свързана с  изучаване на чужди езици моля посетете: www.fatibg.com