Изучаване на чужд език – защо децата трябва да го учат?

Изучаването на чужд език от децата е едно голямо предизвикателство както за тях, така и за родителите им, които от своя страна трябва да вземат няколко важни решения в тази връзка ..

Всички родители си задават  въпросът на каква възраст е най-добре детето им да започне да изучава чужд език. Изучаването на английски, немски, френски, италиански, испански или турски език още от най-ранна детска възраст отваря много врати пред вашите деца, като това, че те могат да се наслаждават на ползите от знанието на друг език повече време и през целия си живот. Когато децата знаят чужд език те много по-лесно опознават чужди култури, имат много по-добри възможности за образование и кариерно развитие, оценяват по-по друг начин пътешествията в чужбина и могат да разберат много по-добре как хората от други държави виждат света около себе си.

Някои научни проучвания показват, че хората, които владеят два езика или по-вече езика, по-добре се концентрират и могат да извършват повече от една дейност едновременно. Това са все качества, които са високо ценени в днешния забързан начин на живот. Предполага се, че усилията, които полагаме, когато говорим на даден чужд език, карат нашият мозък да работи по-бързо, тъй като тогава се изисква увеличена доза концентрация и внимание.

Учените казват също така, че учениците, които изучават чужд език, се справят по-добре в училище и получават по-добри високи оценки. Когато децата изучават чужд език те  вече могат да виждат света и от една друга перспектива. Децата, които знаят два езика реагират на случващото се в света около тях по различен начин и гледат на него от различни гледни точки, като по този начин развиват критично мислене и креативност.

Ако преди години се е считало, че изучаването на чужд език в ранна възраст само обърква децата и те не са готови за това, то нови изследвания показват, че децата, които учат чужд език, използват много по-правилно своя роден език. Има и нещо друго а именно, че малките деца, които изучават друг език, започват да четат по-рано от своите връстници. Има и още нещо, а то е, че с времето двуезичните деца разбират и осмислят много по-лесно граматически и пунктуационни грешки в българският език.

Всички знаем, че малките деца “попиват като гъби абсолютно всичко” и това наистина е така. Бебетата, които са между 8 и 12 месеца се фокусират повече върху звуците, които чуват в българският език и стават по-малко чувствителни към чуждите езици. Но ако им се говори на друг език по-често от колкото трябва, те ще развият своето умение да разграничават българският от чуждият език. Децата, които са на 7-8 години имат способността да учат втори език, и то без да допускат важни граматически грешки, и да говорят с много добро произношение и без акцент, тъй като не се притесняват от това да правят грешки за разлика от нас възрастните. След тази възраст уменията им постепенно започват да отслабват.

Затова, ако искате детето ви да знае чужди езици, не бива да чакате. Колкото по-рано започне да изучава друг език, толкова по-лесно и бързо ще го усвоява. А ако вече е научило един чужд език, много по-лесно ще научи и трети.

Как обаче трябва да изберете подходящи езикови курсове по английски, немски, френски, италиански, испански, турски или други чужди езици за вашето дете? Има няколко неща, които трябва да знаете когато го правите.

Първото нещо, което трябва да знаете е, че трябва да прецените дали езиковите курсове са качествени. В тази връзка са важни квалификацията на преподавателите и методите по които те преподават, за да може на детето да му е интересно и любопитно. Часове по чужд език, които са скучни или имат твърде строга дисциплина, могат само да загубят интереса на детето ви към езика. Ако учителят е забавен, грижовен и подхожда със страст и ентусиазъм към работата си и учениците, то тогава  и ползите за вашето дете ще са много повече. Когато децата са вдъхновявани и подкрепяни от своите преподаватели, те сами ще искат да научат повече и да постигат по-добри резултати. Професионалният опит на езиков център Фаме ни казва, че децата ходят с желание и усмивка на уроци по английски, когато учителят е приветлив, забавен, усмихнат и всеотдаен. Преподавателят трябва да има желание за работа и правилен подход при работата си с деца. Естествено това трябва да се комбинира с професионализъм и задълбочени познания.

Другото важно нещо на което също е добре да обърнете специално внимание, е учебната система. Дали при нея трябва да се набляга по-вече на разговорите, или на граматическите обяснения? Разликата между двата начина е, че граматически тя обръща повече внимание на правилната граматически употреба на езика. Този подход акцентира върху повтарянето на едно граматическо правило, докато то не бъде напълно усвоено. Докато разговорният подход набляга повече върху употребата на езика в различни ситуации и за различни цели. Най-добре е, ако учебната система комбинира и двата подхода, за да може научената граматика веднага да се говори.

При всички положения, учебната система трябва да бъде от реномиран издател, която гарантира качество и правилен подход при избора и подреждането на новите думи, граматика, текстове, упражнения за слушане, четене, писане и говорене. При добре планираната учебна система материала се предлага по по-лесен начин като задържа вниманието и интереса на децата. Ние в Езиков център Фаме използваме различни и разнообразни учебни системи на водещи световни издателства.

И накрая но не на последно място, най-добрият ориентир при избора на подходящ курс по английски, немски, френски, италиански, испански или турски език за вашето дете е това от какво има нужда то самото. Естествено е вие да искате най-доброто за него и по много от всичко, което се предлага на пазара. Но когато избирате чуждоезиков курс, е важно да знаете, че нуждите на детето ви ще бъдат взети предвид, и че детето ще попадне в среда, в която може да доразвие силните си страни и да преодолее всичките си слабости.

Затова можете да посетите нашият офис, за да можете вие и детето ви да видите обстановката и учителите, и самото то да прецени и да ви каже “Да, тук много ми харесва”. Пълен подробен график във връзка с провеждането на чуждоезикови курсове в Езиков център Фаме можете да видите като кликнете тук. А информация свързана с индивидуалните уроци по английски, немски, френски, турски, италиански и испански език можете да намерите като кликнете тук.