Изучаване на чужди езици – кои са най-добрите методи детето ви да ги научи?

Изучаване на чужди езици – това е едно от най-интересните неща за вашето дете. А това как се получава ли? ами чрез забавление и ангажиране с дейности, които децата ни обичат. Независимо дали става въпрос за казване на кратки стихове, игри или оцветяване на разни книжки – това са едни от най-подходящите начини да научите вашето дете на нови думи и изрази.

Как вие да положите основите на за изучаването на децата на чужди езици?

Мозъкът на малкото дете се развива изключително бързо

Всяко едно дете е индивидуална личност и развива свои уникални таланти и характер. Общото между всички наши деца е вродената им способност за изучаване на нови неща и голямото им любопитство.

Нашите мозъци са изключително динамични и са постоянно активни, но мозъкът на малкото бебе е най-натовареният от всички. Различни проучвания показват, че бебета разбират какво им говорим много по-рано, отколкото започват самите те да произнасят думи и изречения. Всъщност знаете, ли че мозъкът на малкото ви дете ако е до три годишна възраст е два пъти а понякога и до три пъти по-активен от мозъка на възрастните хора.

Малките деца са изключителни виртуози в чуждоезиковото обучение. Те могат да разграничават много голяма част от звуците на всеки един език. Това е уникална способност, защото ние възрастните не можем да се справим с такива неща. Ние сме изключително обременени слушатели. Възрастните могат да разграничават звуците на българският език, но не и звуците на чуждите езици.

Когато запознавате децата ви с чуждите езици още от ранна детска възраст, вие им давате възможността да се докоснат до естествената им способност да чуват и различават различни звуци, както и способността им да разбират какво точно чуват.

Децата правят така, че изучаването на езика да изглежда лесно и забавно

Децата са уникални. Те прекарват всичко през очите си, като правят връзки между това, което чуват, виждат, миришат, вкусват и докосват.

Ако имате момченце, което си играе с коли, то ще вижда цветовете, формите, размера, ще усеща материалите, ще вижда на движение а именно – назад, настрани, настрани. Ако имате момиченце, което си си има кукла, то ще развие своята индивидуалност, като ще се научи да се грижи за другите и да разбира емоциите им, и ще получи важна информация за частите на тялото, наименованията на дрехите, приборите за хранене и предметите от бита.

Така децата разширяват своя речниковзапас и развиват социални умения. Научават се да се изразяват – вербално и невербално. Иначе казано: възможностите са безкрайни. Когато осигуряваме правилните условия, обучението и развитието на децата ще се осъществят по естествен и интегриран начин.

Емоционалната и подкрепяща среда са изключително важни за вашето дете

В ранните години от растежа и развитието на вашето дете, емоционалната среда е също толкова важна, колкото и физическата. Децата учат по-добре, когато се чувстват обичани, сигурни, окуражавани и приемани. Това е от изключително значение за вашите деца тъй като по този начин те са обгрижвани а това допринася за тяхното любопитство включително изучаването на друг чужд език.

Това, от което се нуждае вашето дете, е обичаща, стимулираща и обогатяваща среда с баланс на дейности, водени от възрастни и игри с други деца, и подкрепени с подходящи за възрастта ресурси. Действията, които трябва да правят възрастните са например разказване на някакви случки, песни, рими, игри, изкуства и и всякакви други неща.  Игрите и разговорянето с другите деца могат да подпомогнат и разширят езиковото развитие на детето, като насърчават автентичната и смислена комуникация в контекста на игрите. Тези неща ще помогнат на вашето дете да научи още и още повече.

Защо малките деца обичат да експериментират с различни езици?


Изучаването на турски език например като чужд език по-рано позволява на детето ви да се наслади напълно на начина, по който той звучи и се говори. Децата не се страхуват да правят опити с всякакви езици. Те са привлечени от римите и песните на всеки един език. Обичат да имитират произношението на нови и странни думи и фрази, като си играят с рими чрез повторение, дори измисляйки свои собствени примери за това. Когато детето ви прави тези неща, то слуша звуците на езика и несъзнателно работи върху ритъма, интонацията и произношението.

Различни проучванията показват, че децата, изучаващи допълнителен език, какъвто и да е той, имат отлични резултати в училище, защото изучаването на английски, немски или френски език например развива умения за слушане, наблюдение, решаване на различни теми и критично мислене. А това от своя страна са умения, които са от полза през целият им живот, както в личностно, така и в професионалното им развитие. Насърчаването от ваша страна към любов към езика още в ранна възраст, подготвя вашите деца по-добре за училище и за живота им като цяло. Изучаването на английски език е от решаващо значение за подготовката на детето ви за нашия все по-глобализиран и многоезичен пазар на труда.

Няма значение дали детето ви ще изучава немски, турски, италиански или испански език – това ще му помогне да  стане по-добър мислител, по-добър комуникатор и по-добър глобален гражданин.

Започвайки от много рано, детето ви ще бъде на път да владее друг чужд език, готово да се възползва от света на възможностите, които това той му носи.

Ако искате и вашето дете да изучава чужди езици, моля вижте нашите курсовете по чужди езици или посетете: www.fatibg.com/цени-и-график-курсове

Ако искате вашето дете да  изучава чужди езици под формата на уроци по чужди езици моля посетете: www.fatibg.com/индивидуални-уроци

За всякаква информация свързана с  чуждоезиково обучение моля посетете: www.fatibg.com