Изучаване на турски език

В днешно време изучаването на ТУРСКИ ЕЗИК вече не е каприз или някаква екстра. Това е задължителна необходимост – в бизнеса, за успешна командировка или комфортно пътешествие в чужбина, за самоусъвършенстване и развитие на собственото аз. Но какво да правите, ако опитите ви да научите английски или да изучавате турски език например не се получават и не носят необходимите резултати? Как да постъпите, ако нито безсънните самотни нощи над учебника и речника, нито посещенията ви на курсовете по турски език , нито индивидуалнитеуроци по турски език с учител не водят до тъй жадуваната цел? 

Първото, и най-важното нещо, което трябва да разберете при създаването на подобен проблем е, че неуспехите не се дължат на липсата на способности във вас. Трябва да забравите израза „Аз просто не мога да го науча този език. Сигурно нещо в мозъка ми е не е както трябва. Ние ще ви дадем няколко прости тайни, благодарение на които изучаването на турски език може много да ви зарадва с прекрасни резултати. 

  • Научете се да получавате удоволствие от ученето

Припомнете си кое в живота ви носи удоволствие и удовлетворение. Какво харесвате. Не можете да преживеете и ден без четене на любима книга или сте от заклетите меломани? Или пък изворът ви на наслада идва от киното? 

Трябва да можете по-често да се отдавате на тези удоволствия, но трябва да го правите на турски език, който се стремите да научите. И ако отначало може да ви е малко трудно и непривично, съвсем скоро ще се окажете потопен изцяло в един нов интересен свят. Ще започнете не само да разбирате турският език, но и да говорите на него. Важното е всяко действие от изучаването на турски език да ви носи само положителни емоции и наслади. 

  • Потопете се надълбоко

За да можете бързо да научите турски език , е необходимо да се потопите в него толкова надълбоко, колкото ви е възможно. Потърсете приятели, които са естествени носители на езика, пишете си по скайп и фейсбук с тях, слушайте аудиокниги, гледайте турска телевизия, слушайте турска музика. Нагласете си радиото в колата на канал, по който говорят на турски език . Опитвайте се да възприемате речта както зрително, така и на слух. Старайте се да разберете за какво точно се говори. Не се ядосвайте, ако резултатите не се получават веднага.

Ще мине малко време и сами ще бъдете изненадани от вашите резултати. Трябва не само да слушате, но и да се опитвате да говорите. Обградете се с „живата“ турска реч. Тя трябва напълно да проникне в съзнанието и сърцето ви. Повярвайте, че всички думи и изрази могат да бъдат усвоени много по-лесно, ако звучат в реална обстановка. 

  • Учете се от децата 

Забелязвали ли сте как детето преоткрива света? То упорито и с голям интерес повтаря видяното, опитва се да го пробва на вкус, на мирис, да опипа формата му и така да си формира представата за предметите и явленията. Всичко става по метода на пробите и грешките. 

Същия метод трябва да усвоят и възрастните при изучаването на
турски език . Гледате филм и чувате дума, която ви е непозната? Повторете я много пъти, разделяйте я на срички, проверете в речника значението й и вижте как точно се пише и произнася. Научете се да повтаряте много пъти, да копирате и подражавате на хората, които говорят турски език . Така ще ви е много по-лесно да усвоите грамотното произношение и писмената реч. 

Когато разработвате един ваш навик, вие давате ускорение за развитие и другите позитивни способности у вас. Създадете ли си навик да слушате турска реч, съвсем скоро ще можете да я възприемате не само слухово, но и много бързо ще изгладите и произношението си. Това се случва, защото мозъкът има спецификата да накара човека да повтори наум чутото. 

По време на четенето на турски език , работете не само върху произношението, но се вслушвайте в себе си и анализирайте отговаря ли речта ви на съответните езикови еталони, които сте научили. Изговаряйки многократно чутите думи и фрази и ще ги запомните по-добре, като залагате в тренировката на основите на граматиката и езиковия стил. След упорита работа по този начин в един момент ще разберете, че започвате да мислите на турски език . А това е верен знак, че вървите по правилния път. 

  • Интензивност и регулярност 

За съжаление, ако сте си поставили за цел да изучавате турски език и се занимавате с него само от време на време, постигането на добри резултати се слива с фантастиката. Лингвистите и педагозите са стигнали до извода, че оптималният режим на занятия е два часа на ден в продължение на година. Ако човек спазва това правило, дори да е почнал от нулата турският език , ще може свободно да говори езика след края на тази една година. 

Редовните занятия са по-важни за процеса на обучение, отколкото тяхната интензивност. По-добре е всеки ден да отделяте поне по един час за учене, отколкото да загубите цял ден, без да вдигате глава от учебника, а следващото ви учене да е след седмица или месец. Всичко е като със спорта. Трябва да се движите сигурно към победата. Редовното говорене и упоритост скоро ще донесат желаните резултати и успехи.

  • Не се страхувайте да експериментирате 

Старайте се по-често да експериментирате, като усъвършенствате и нагласявате горните принципи според вашите разбирания. Ако запомняте материала по-лесно с писане, то тогава смело конспектирайте думите, изреченията или даже цели пасажи от текста. Ако силата ви е в слушането – намерете се с качествена аудиотехника и не спирайте да пускате реч и песни на турски език . Мислите, че имате добра зрителната памет? Разлепете из цялата къща листчета с думите и фразите – от хладилника в кухнята до плочките в тоалетната и таблата на леглото.

Някои хора пък усвояват информацията само ако я споделят с някого. Тогава си намерете хора, които със същата страст като вашата искат да изучават турски език и си говорете с тях за всичко като използвате наученото. 

С други думи си  изберете тези начини, които са подходящи за вас и ще ви изведат на финалният резултат без да сте изхабили и една отрицателна емоция по пътя към вашата цел.

Ако искате да изучавате турски в УРОЦИ ПО ТУРСКИ ЕЗИК моля посетете: http://www.fatibg.com/индивидуални-уроци

Ако искате да изучавате турски в КУРСОВЕ ПО ТУРСКИ ЕЗИК моля посетете: http://www.fatibg.com/цени-и-график-курсове

За всякаква информация моля, посетете www.fatibg.com.