За ползата от изучаването на чужди езици

В наши дни знаенето на чужди езици се превърна в във важно условие. Английски език знае почти всеки един от нас, без този език е изключително трудно да си намериш работа, не можеш да общуваш в чужбина, да прочетеш някоя книга, да гледаш новини на английски – и това не е целият списък. Дори тези, които не знаят английски, поне са го учили в училище и имат някаква дори и малка представа за езика.


Когато попиташ някого, защо учи немски език например, отговорът обикновено е „Защото ми трябва или ще ми трябва за работа.“ Може, разбира се, да чуете и други неща, като например заради училище, за пътуване в чужбина, за забавление. А дали сте се замисляли някога за изгодите, които ученето на чужд език ви носи в личен, психологически, та дори и здравословен план? Или може би не  вярвате, че има такива? Само че учените от почти целият свят вече са доказали, че изучаването на чужд език е полезно дори и за здравето.


Изучаването на английски, немски, френски, италиански или испански е необходимо, и колкото повече езици знаете, това е толкова по-добре за вас. Сега ще ви запознаем с някои от причините, заради които си струва да започнете да изучавате чужди езици.


Владеенето на друг език разширява вашият кръгозор. 

Докато учите думи и граматика вие изучавате и културата на дадената страна, нейната география, литературата й, националната й кухня, спецификите на хората, живеещи в страната или в страните, в които се говори езикът, които учите. Музиката на турски език например започвате да я разбирате, можете да гледате филми без никакъв превод, да четете различни книги. А ако изучавате език в курсове по английски, немски, френски, италиански, испански или турски към езиков център Фаме ще се запознаете с различни хора и може да намерите не просто познати, а и истински приятели.
След като приключите с изучаването на езика може да се явите на изпит за сертификат по английски, немски, френски, италиански, испански или турски, което ще ви даде възможността да си намерите нова и по-интересна работа.


Изучаването на нов език ще ви открие за вас един свят на нови занимания и интереси. 

Ако започнете да учите турски език например, може да се запишете на уроци по ориенталски танци или да решите да танцувате кючек, а докато учите френски, може да се научите да приготвяте най-известните френски гозби.


Когато пътувате в чужбина вие ще бъдете по-самоуверени в себе си. 

Ще ви е по-лесно да комуникирате с хората, а и на всеки един чужденец му е по-приятно, когато вие разговаряте с него или нея на родния му език. Това се оценява във всяка една страна.


Изучавайки чужд език, развивате уменията си да разговаряте свободно.


Когато говорим на родния си език, ние абсолютно никога не се замисляме за граматиката например или за мястото на ударението в думата. Всичко го говорим автоматично, доколкото основната ни задача е да е да кажем нещо на събеседника ни. Когато се опитвате да пишете или да разговаряте на чужд език, вие се концентрирате вашето внимание върху правилният словоред, върху правилните граматически времена или върху частите на речта. Знаейки по какъв начин се построяват изреченията в италианският например, вие изведнъж разбирате, че и в българският език има структури и правила и започвате да говорите по-правилно и по-разбираемо. Има една мисъл на Гьоте, която гласи, че: „Този, който не знае чужди езици, не знае нищо и за родния си език“.

Ученето на чужд език помага да възприемате по-добре и по-бързо това, което ви говорят.


Изследване на университета Northwestern в САЩ показва, че хората, които владеят поне един чужд език, могат много по-лесно да отделят човешкия глас от другите шумове. Това повишено внимание помага по-добре да се фокусирате върху това, което казва вашият приятел, шеф ви или пък колегите ви. О друг начин казано, умението да слушаш и да чуваш е безценен навик, който обаче си има своята реална парична стойност.


Когато изучавате чужд език, вие ставате по-изобретателни и по-конструктивни.
Когато говорите на чужд език, вие се сте в процес на постоянно търсене. В българският език думите стават на изречения без никакви усилия от ваша страна. Построяването на изказване на чужд език изисква много по-голямо усилие. Изучаването на чужд език повишава трите основни елемента на изобретателността, а именно свободно да се изказвате, гъвкавостта ви и оригиналното мислене.


Изучаването на чужд език е и лекарство срещу стареенето.


Много често казват, че мозъка е като мускулите – в смисъл такъв, че трябва да се поддържат чрез различни физически дейности и усилия. Изучаването на немски език например изисква запаметяване на голямо количество информация, а това означава, че „задвижвате“ мозъка си. Хората, които знаят два или три чужди езика, могат да кажат, че имат по-добра памет.
Много хора се колебаят и  си казват дали си заслужава да започна да учат чужд език. Например на някого му допада турският, или руският, или гръцкият. Естествено на преден план излиза мисълта, защо да уча един език, след като той не е „търсен“ извън страната, в която се говори, и следователно няма къде да го ползвам. Веднага спрете да разсъждавате по този начин. Първо, няма от къде да знаете кой език или езици ще ви потрябват след пет или шест години. Може да ви предложат работа в Турция или да имате възможност да се запознаете с любимия си гръцки певец или певица. Второ, дори езикът да не ви потрябва в работата, учете го заради самите вас.

Ето още един важен фактор – вашият мозък може да научи много повече езици, отколкото си мислите. Ние сами се ограничаваме, мислейки, че повече от два чужди езика ще предизвикат „пълна каша“ главите ни. Например, в Швейцария има четири официални езика, които са немски, френски, италиански и ретроромански и много от жителите на тази държава знаят и четирите езика, както и английски.
Какъв език ще изучавате, вие си знаете. Дали ще е френски, немски, италиански, испански, английски, турски  или някакъв друг чужд език – няма абсолютно никакво значение. Просто направете първата крачка към това свое начинание. Всичко останало е желание, упоритост и много ама много упражнения. А може би вече знаете един чужд език? Добре, де дакво чакате, започвайте да учите следващият.

Ако искате да изучавате чужд език в курсовете по английски, немски, френски, италиански, испански, турски език и да бъдете обучавани от професионален учител можете да посетете: www.fatibg.com/цени-и-график-курсове

Ако искате да изучавате чужд език в уроци по английски, немски, френски, испански, италиански, турски език, като бъдете обучавани от страна на професионален преподавател моля посетете: www.fatibg.com/индивидуални-уроци

За всякаква информация свързана с  изучаване на чужди езици моля посетете: www.fatibg.com